Anularea alegerilor prezidențiale din România a devenit subiect de breaking news în presa internațională. S-a întâmplat după ce Curtea Constituțională a României a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. Judecătorii s-au întrunit astăzi în ședință și au decis că votul trebuie reluat complet. Este o situație fără precedent în România, mai ales că de vineri începuse deja votul în Diaspora pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Mandatul lui Klaus Iohannis expiră în 21 decembrie, iar în aceste condiții se ia în calcul, inclusiv, prelungirea mandatului acestuia, prin lege.
„România: Curtea Constituţională anulează alegerile prezidenţiale pe fondul suspiciunilor de ingerinţă rusă” – titează şi agenţia France-Presse, care informează că într-un comunicat de presă publicat vineri, Curtea Constituţională a României a anunţat anularea alegerilor prezidenţiale, al căror al doilea tur era programat pentru duminică, pe fondul suspiciunilor de ingerinţă rusă. Curtea „anulează întregul proces de alegere a Preşedintelui României” pentru a „asigura validitatea şi legalitatea” scrutinului şi solicită reluarea „întregului proces electoral”, citează AFP din comunicatul CCR. În primul tur, aminteşte agenţia, candidatul naţionalist Călin Georgescu a ieşit în mod surprinzător învingător.
Euronews anunţă, de asemenea, în regim de breaking news, că cu doar două zile înainte de confruntarea „vitală” dintre candidatul de extremă dreapta Călin Georgescu şi Elena Lasconi, centristă şi pro-europeană, Curtea Constituţională a României a decis să anuleze primul tur, iar noi alegeri vor fi organizate „la o dată desemnată de guvern”. Decizia „dramatică” vine după declasificarea rapoartelor secrete ale serviciilor de informaţii române care arată implicarea Rusiei în influenţarea alegătorilor printr-o campanie de propagandă anti-occidentală în sprijinul lui Georgescu. Rapoartele serviciilor secrete au arătat mai multe procese ilegale în finanţarea campaniei lui Georgescu. Decizia Curţii Constituţionale a zguduit întreaga scenă politică şi societatea românească, cu consecinţe neprevăzute în perspectivă, arată postul de televiziune.
Cotidianul britanic The Guardian preia informaţiile de la AP şi relatează, la fel, în regim de ştire care se va actualiza pe parcurs, despre decizia CCR, arătând că hotărârea urmează dezvăluirii unor informaţii declasificate care susţin că Rusia a desfăşurat o campanie online pentru a promova un outsider politic de extremă dreapta.