Cristian Diaconescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale 2024, a reacționat după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențial.
„România se află sub agresiune. Războiul hibrid înseamnă orice fel de atac agresiv, mai puţin pe dimensiunea militară. Deci există un stat agresor şi există un stat care este supus un astfel de atac. În acest moment, cel puţin după declaraţiile publice, principalele instituţii care se ocupă, una de securitatea naţională a noastră a fiecăruia, dar şi a statului român, şi o alta care se ocupă de certitudinea aplicării legilor într-un stat democratic, adică CSAT, respectiv CCR, au luat o măsură excepţională”, a declarat Cristian Diaconescu la Digi24.
Citește și: BEC a oprit votul în Diaspora, după decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale
Acesta a declarat că, din punctul său de vedere, din acest moment este necesar să se repună în regulp toate instituțiile statului, inclusiv în ceea ce privește generarea încrederii, după care, procesul electoral să aibă toate garanțiile necesare că o nouă agresiune nu mai este posibilă.
„Istericalele politicienilor, micile ambiţii, care, cum şi pe unde, sunt aproape ridicole într-un astfel de moment, care, repet, reprezintă un caz de forţă majoră. În acest moment îmbracă uniforma democraţiei toţi cetăţenii României, că fac sau nu parte din partide, şi rezolvă, repet, anumite deficienţe instituţionale care clar au existat, că altfel nu ajungeam până în ultimul moment cu astfel de decizie”, a mai spus Diaconescu.
Cristian Doaconescu a subliniat că decizia CCR este obligatorie și că nu există în lume o astfel de instituție care poate lua deczii care ar fi supuse apelului sau recursului.
„Discutăm despre ce în alta reprezentare a statului român în domeniul siguranţei naţionale, şi anume Consiliul Suprem de Apărarea Ţării, nu există unul peste acest Consiliu, a anunţat din perspectiva intervenţiei statale şi non-statale în procesul electoral. Revine deci acestor instituţii să-şi clarifice şi să-şi explice cât se poate de evident atitudinele. Înţeleg că în parchetul general, în DICOT, există nişte sesizări şi o începere a unor evaluări, (…) în REM, în legătură cu activităţi specifice în această campanie electorală. Evident că şi aceste închietăţi trebuie continuate cât se poate de repede”, a mai spus el.