În ultimii ani, decembrie a fost o lună mohorâtă și cu puțină zăpadă, iar de Crăciun vremea a fost adesea mult mai caldă decât ar fi normal. Va fi oare anul acesta o excepție?
Deși încă nu poate fi realizată o prognoză exactă, putem utiliza datele statistice din ultimii ani pentru a determina probabilitatea unui Crăciun alb în România, scrie meteoradar.ro.
Pentru a calcula probabilitatea unui Crăciun alb, am analizat în câte ierni a fost prezent un strat de zăpadă, indiferent de grosime, pe data de 25 decembrie, la mai multe stații meteorologice din fiecare regiune a țării.
Am limitat analiza noastră la ultimii 20 de ani, deoarece caracteristicile climatice ale iernilor din România s-au modificat semnificativ în ultimele decenii.
Anticiclon înainte de Crăciun. ANM a actualizat prognoza de Sărbători 2024
Probabilitatea medie pentru strat de zăpadă pe data de 25 decembrie, în România, în perioada 2004 – 2023. Frecvența iernilor cu zăpadă de Crăciun a scăzut foarte mult în ultimii ani. Chiar și în regiunile mai reci ale țării, precum Transilvania, Maramureș sau Moldova, zăpada este prezentă, în medie, doar o dată la doi ani sau mai rar, în funcție de altitudine.
În sudul și sud-estul României, frecvența este și mai mică, de 20 – 30%. Altfel spus, aici ne putem bucura de un Crăciun alb cam o dată la trei – patru ani. Cele mai mici șanse de zăpadă sunt pe litoral, unde, în medie, șansele scad sub 20%.
Meteorologii Accuweather anunță 4 zile de ninsori și viscol în București, în decembrie
Am intrat în prima lună de iarnă, iar meteorologii Accuweather vin cu un anunț important: în Capitala României vor fi 4 zile de ninsoare!
Pe bucureșteni îi așteaptă o iarnă mult mai rece decât în alți ani, spun specialiștii în interpretarea vremii. De asemenea, sunt anunțate 5 zile cu precipitații de ploaie: 6 decembrie, 7 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie și 18 decembrie.
Accuweather este un site specializat în prognoze meteo și care oferă informații cu privire la starea vremii pe întreg cuprinsul Pământului. De curând, meteorologii Accuweather au pregătit prognoza pentru iarna aceasta și vin cu informații proaspete legate de perioada Crăciunului. Astfel, se pare că 5 zile neîncetat va ninge într-un oraș din țară.
Este vorba despre Brașov, un oraș foarte popular printre români în privința petrecerii sărbătorilor de iarnă. Potrivit prognozei Accuweather, o să ningă 4 zile la rând, pe 19, 26, 27 și 30 decembrie. Datele arată că sunt așteptate valori minim de -6 grade Celsius.
Nu va ninge în noaptea de Crăciun, dar….
Pe 19 decembrie va fi o probabilitate de 66% să fie lapoviță ziua și 57% să ningă noaptea. Temperatura maximă va fi de 3 grade Celsius, iar valoarea minimă va fi de -2 grade Celsius. Cerul va fi în totalitate înnorat, anunță Accuweather.
Un ciclon polar loveşte România. Vortexul polar aduce ninsori abundente şi ger siberian
Bucureștenii nu se pot aștepta la o „noapte magică” cu ninsoare de Ajunul Crăciunului, dar vor avea parte de ninsori pe 26 și pe 27 decembrie, în cea de-a doua și a treia zi de Crăciun. Temperaturile medii vor fi între -2 și 2 grade Celsius, iar șansele de ninsoare sunt între 55 și 60%.
În cele din urmă, va mai fi o probabilitate mare de 63% să ningă chiar în penultima zi a anului 2024 – pe 30 decembrie, când temperatura minimă va fi de -1 grade, iar maximul zilei va fi de 0 grade Celsius. Meteorologii le recomandă bucureștenilor să poarte îmbrăcăminte groasă și să-și monteze cauciucurile de iarnă la autoturismele lor.
Orașele din România în care va ninge neîncetat de Crăciun și de Revelion, potrivit meteorologilor Accuweather
Conform prognozelor AccuWeather, de Crăciun și Revelion, în mai multe orașe din România va ninge neîncetat. Zăpada se va depune în strat consistent, care va fi ideal pentru activități de sezon.
Brașovul va fi acoperit de zăpadă de Crăciun
Accuweather este un site specializat în prognoze meteo și care oferă informații cu privire la starea vremii. Pentru că mai este puțin din acest an, meteorologii Accuweather au pregătit prognoza pentru iarna aceasta și vin cu informații noi legate de perioada Crăciunului și a Revelionului.
Conform acestora, se pare că 6 zile va ninge neîncetat într-un oraș din țară. Este vorba despre Brașov, care va fi complet acoperit de zăpadă de Crăciun, prilej de bucurie pentru cei care se vor afla la munte în perioada respectivă.
Din data de 26 decembrie 2024, a doua zi de Crăciun, va ninge zilnic în acest oraș de la munte, iar temperatura maximă pe timpul zilei nu va mai trece de 2 grade Celsius, iar cea pe timpul nopții va coborî până la -6 grade Celsius.
Ninsori și-n orașele din vestul țării
De asemenea, meteorologii prevăd ninsori și în primele zile ale noului an, mai precis pe 1 ianuarie 2025, completând atmosfera de sărbătoare cu un strat proaspăt de zăpadă. Nici orașele din vestul țării nu vor fi ocolite de zăpadă de Sărbători.
Bucureștenii vor avea parte de ninsori abia de pe 26 și pe 27 decembrie, în cea de-a doua și a treia zi de Crăciun. Temperaturile medii vor fi între -2 și 2 grade Celsius, iar șansele de ninsoare sunt între 55 și 60%.
Iarna 2024/2025 ar putea fi una blândă. Cele mai recente prognoze arată un sistem de înaltă presiune La Niña în Pacificul de Nord și o zonă largă de joasă presiune din Canada în sudul Groenlandei. O zonă puternică de înaltă presiune se extinde din sudul Statelor Unite peste Atlantic și în Europa continentală.
Un astfel de model de presiune împinge curentul în nordul și nord-vestul Statelor Unite. Dar peste Europa, curentul este împins mai spre nord, din cauza zonei de înaltă presiune de peste continent, explică climatologii.
„Privind mai întâi prognoza temperaturii de suprafață pentru Europa, vedem o iarnă mai caldă decât în mod normal pe o mare parte a continentului. La asta ne putem aștepta datorită influenței sistemului de înaltă presiune care se extinde pe întreg continentul, așa cum este prezis de modele”, scrie Severe Weather Europe.
Prognoza precipitațiilor pentru Europa arată un sezon mai uscat din cauza anomaliei de înaltă presiune. Părțile nordice îndepărtate ale continentului prezintă mai multe precipitații decât în mod normal, deoarece se estimează că fluxul de curenți se va deplasa peste această parte. Mai multe precipitații se observă și în sud și sud-est.
Potrivit prognozei speciale de ninsoare din datele ECMWF, în Europă cantitatea de zăpadă va fi sub medie pe întreg continentul, datorită unei zone de înaltă presiune. Mai multe ninsori decât în mod normal sunt prognozate doar în părțile nordice îndepărtate.
Temperaturi de vară în România, la final de octombrie și început de noiembrie. Directorul ANM a anunțat când vine frigul
Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat, luni, la Antena 3 , că, în zilele următoare, vremea va fi mai caldă decât normalul perioadei. Astfel, la final de octombrie, temperaturile în România au ajuns chiar și la 27 de grade Celsius.
Românii cu centrală termică vor fi arși la buzunare. Au loc mari schimbări în această iarnă. Vor trebui să renunțe la centrale iar prețurile cresc
„Astăzi, la ora 15:00 am atins 27°C la Calafat, Drobeta Turnu Severin, Băilești, 26° la Curtea de Argeș, Turgulo, Logrești sau Boclești 21. 22. În Capitală, o vreme deosebit de caldă pentru perioada din calendar, cea mai caldă zi din această săptămână.
De asemenea, în această dimineață, la cinci stații meteorologi cele respectiv lea la Găișoara, Semenic, Parân și Bucin, am înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru o dimineață de 28 octombrie, de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră.
Chiar dacă mâine valorile de temperatură vor mai scădea ușor, vremea va rămâne în continuare caldă, chiar mai caldă, pentru că maximele, la scara întregii țări, se vor încadra între 12 până la 22° și chiar și ultima zi a lunii octombrie va fi caracterizată de un ecart între 13 până la 21°.
Minimele sunt și ele în general pozitive, cu valori între două până la 10°C, posibil mai coborâte unu 2° în depresiunile intramontane și chiar și primele zile din luna noiembrie aduc un ecard termic între 12 până la 21°.
După data de 3 noiembrie este posibil să observăm, și cu siguranță așa arată datele la acest moment, o scădere semnificativă a regimului de temperaturi, cu maxime în zonele centrale și estice între sub nouă 10°C, în timp ce în vest, sus și sud-est 10-12.
După care săptămâna din 4 noiembrie să debuteze cu valori maxime, la scara întregii țări, între 5 până la 12-13° iar minimele preponderent negative, spre minus opt în depresiuni și chiar în zonele mai joase de relief, spre minus un grad și 0.”, a precizat Elena Mateescu.
România urmează să aibă parte de o iarnă cum n-a mai fost până acum! Specialiștii au venit cu prognoza pentru lunile de iarnă, mulți români fiind curioși când vor apărea primii fulgi de nea pe teritoriul țării.
Potrivit meteorologilor, valorile termice se vor situa între 4- 12 grade în luna decembrie, iar zilele de 3, 6, 7, 15 și 24 sunt anunțate ploi. Vremea va fi destul de rece, dar nu specifică acestei perioade a anului. În ianuarie urmează să plouă mai des decât în decembrie, dar nu au fost anunțate ninsori. Temperaturile minime vor fi de 2 grade Celsius, în timp ce cele maxime vor fi de 12 grade Celsius. Vremea va fi mai frumoasă în luna februarie. Valorile termice vor fi cuprinse între 5 și 19 grade Celsius.
Citește și: Prognoza meteo pentru iarnă. Cum va arăta vremea de Crăciun, Revelion şi Ziua Îndrăgostiţilor 2025
Totuși, meteorologii au anunțat și ninsori, dar puține. Potrivit acestora, va ninge doar pe 3 decembrie și pe 28 ianuarie. Asta, conform prognozei realizată în prezent. Sunt șanse mari ca specialiștii să vină cu actualizări majore și cu noi precizări.
Iarna va fi mai călduroasă decât în anii precedenți, conform prognozei emise de meteorologii EaseWeather. Potrivit specialiștilor, termometrele vor înregistra temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru sezonul rece. Spunem asta pentru că nu există nicio maximă negativă, potrivit Cancan.