Calendar ortodox 8 decembrie 2024. Sfântul Cuvios Patapie este prăznuit la data de 8 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Patapie s-a născut în vechea cetate egiptean Teba, pe țărmul Nilului din părinți creștini, și a fost crescut în dreaptă credință și cu frică de Dumnezeu. Când a împlinit vârsta maturității a realizat deșertăciunea celor lumești a luat binecuvântare de la părinți, a lăsat casa și prietenii și s-a retras în pustia Egiptului unde se nevoia cu rugăciunea și postul.
Ortodoxe
Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ap. Cezar, Tihic şi Onisifor
Greco-catolice
Sf. cuv. Patapie
Romano-catolice
Neprihănita Zămislire; Sf. Narcisa, fc.
Sfântul Cuvios Patapie este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 8 decembrie.
S-a născut în cetatea Teba de pe malul Nilului, în Egipt, din părinţi evlavioşi. Şi „venind în vârstă desăvârşită, a trecut cu vederea deşertăciunea lumii acesteia şi, lăsând casa, părinţii şi prietenii, s-a făcut monah”. (Vieţile Sfinţilor)
Alegând viaţa pustnicească, Sfântul Patapie s-a retras în ţinuturile deşertice ale Egiptului.
S-a făcut vestit şi pentru înţelepciunea sa, fiind căutat şi lăudat de oameni, motiv pentru care a părăsit pustia şi a plecat la Constantinopol, unde „făcându-şi o colibă aproape de Vlaherna, lângă zidul cetăţii, s-a închis într-însa şi se odihnea acolo, ca în pustie, neştiut de nimeni, afară numai de singurul Dumnezeu, Care ştie pe cei ce sunt ai Săi, vorbind cu El prin neîncetată rugăciune”. (Vieţile Sfinţilor)
„Dar precum nu poate cetatea a se ascunde, stând pe vârful muntelui, aşa şi omul cel cu fapte bune, care a venit într-o desăvârşită sfinţenie. Pentru că Dumnezeu preamăreşte pe cei ce-L preamăresc pe El şi descoperă pe cei ce s-au umplut de darul Său şi pentru folosul altora”. (Vieţile Sfinţilor)
Deci şi acest desăvârşit întru sfinţenie, Sfântul Cuvios Patapie, care era înzestrat cu mari haruri, tămăduind prin rugăciune pe cei aflaţi în suferinţe, a fost descoperit celor bolnavi.
Sfântul Patapie, ajungând la adânci bătrâneţi, s-a săvârşit în pace, încredinţând Domnului duhul său. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”).