Pielea uscată: potențiale cauze și soluții

Pielea uscată, numită xeroză în termeni medicali, este o afecțiune frecvent întâlnită, ce apare ca urmare a scăderii nivelului de hidratare a pielii. Poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, și poate duce la apariția unor simptome destul de neplăcute. Continuă să citești pentru a afla care sunt posibilele cauze și la ce soluții ai putea apela când te confrunți cu o astfel de problemă!
Irina Dumitrescu
09 dec. 2024, 13:50
Pielea uscată: potențiale cauze și soluții

Ce afecțiuni poate ascunde pielea uscată?

Pielea uscată poate fi un simptom al diferitelor afecțiuni dermatologice, cum ar fi dermatita de contact, eczema, dermatita seboreică și piciorul atletului.

Dermatita de contact reprezintă o reacție a pielii la contactul cu anumite substanțe, cum ar fi metalele din bijuterii, cosmetice, detergenți sau medicamente. De obicei, se manifestă prin piele uscată și roșie și mâncărimi și poate avea aspectul unei erupții. Simptomele pot varia însă în funcție de sensibilitatea individuală și de severitatea alergiei sau iritației.

Eczema provoacă pete roșii, uscate și denivelate, și senzația de mâncărime. Simptomele se pot agrava la contactul cu substanțe iritante sau alergeni, dar și ca reacție la stres. Formele severe pot provoca crăparea sau fisurarea pielii, ceea ce crește riscul de infecții.

Dermatita seboreică se manifestă prin apariția de cojite pe scalp și pete uscate, descuamate, pe față, piept și în pliurile bratelor, picioarelor sau în zona inghinală.

Această afecțiune este mai frecventă în rândul bărbaților și poate fi exacerbată de stres sau de anumite medicamente. Piciorul atletului este o infecție fungică ce afectează pielea picioarelor (în special tălpile), ducând la uscarea și descuamarea acesteia.

Ce alte posibile explicații există pentru pielea uscată?

Uscarea pielii poate fi explicată și de alți factori, inclusiv de înaintarea în vârstă. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, activitatea glandelor sebacee ale pielii începe să scadă, ceea ce duce la uscarea și subțierea acesteia.

Clima este un alt factor care poate influența nivelul de hidratare al pielii. Climele lipsite de umiditate pot provoca uscarea pielii. Uscăciunea pielii se poate accentua în sezonul rece, dar la unele persoane poate persista pe tot parcursul anului.

Mai trebuie să știi și că există anumite profesii unde riscul de a dezvolta pielea uscată este semnificativ. Ocupațiile care presupun lucrul constant în aer liber în condiții de climă uscată, manevrarea substanțelor chimice sau spălarea frecventă a mâinilor cu săpunuri și diverse substanțe pot duce la uscarea pielii.

Cum se poate trata pielea uscată?

Pentru a trata pielea uscată, este important să o hidratezi în profunzime și să îi restabilești bariera naturală. Cremele, loțiunile, unguentele și uleiurile hidratante, cu ingrediente precum vaselina, lăptișorul de matcă, acidul hialuronic, lanolina sau uleiurile minerale, sunt esențiale.

Pentru a preveni reapariția uscăciunii, alege produse fără parfum și alcool, bogate în emolienți și care asigură protecție solară adecvată. În cazuri severe, medicul poate prescrie tratamente suplimentare. Un dermatolog îți poate recomanda produsele potrivite pentru pielea ta și îți poate spune dacă sunt necesare și alte tratamente!

Când este indicat să mergi la medic?

Uscăciunea pielii poate fi un disconfort minor, dar în anumite cazuri poate indica o afecțiune mai serioasă. Este recomandat să consulți un dermatolog dacă:

  • uscăciunea și mâncărimile persistă și interferează cu activitățile zilnice;
  • somnul este afectat semnificativ din cauza disconfortului cutanat;
  • apar leziuni cutanate care nu se vindecă;
  • simptomele nu se ameliorează nici după aplicarea remediilor pentru piele uscată;
  • pielea devine roșie și inflamată sau apar alte semne de infecție.

Pielea uscată poate avea cauze variate, de la factori externi la afecțiuni medicale. Există, din fericire, multiple soluții la care se poate apela pentru a combate această probleme. Pentru a o identifica pe cea mai potrivită pentru tine, este indicat să te adresezi unui medic dermatolog.

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate înlocui vizita la medic. Pentru a beneficia de un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat, programează-te la o consultație de specialitate!

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie copt cozonacul ca să nu se ardă deasupra. La câte grade trebuie setat cuptorul electric sau pe gaz
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Suprize mari în imobiliare. Cele mai ieftine apartamente din Capitală
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Fără pic de RUȘINE! Vedeta care a îndrăznit să iasă în public cu nurii la vedere! Imaginile sunt... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Acord pentru o viitoare pandemie! OMS a pregătit deja totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți