Moș Crăciun, îndrăgitul personaj care vine an de an cu daruri în noaptea de 24 spre 25 decembrie, este cunoscut de noi drept un bătrânel simpatic, rotofei, cu barbă albă și mereu zâmbitor.
Experții însă nu s-au mulțumit cu această imagine a lui Moș Crăciun și s-au pus pe treabă. Vorbim, mai exact, despre designerul 3D brazilian Cicero Moraes, specializat în reconstrucția facială, care s-a întors în timp și a refăcut, pe principiul unui puzzle, chipul celui mai iubit personaj al sărbătorilor de iarnă.
Baza studiului ce a generat chipul ”adevărat” al lui Moș Crăciun a fost reprezentată de informațiile legate de Sfântul Nicolae din Myra. Sfântul Nicolae fost un episcop creștin al orașului maritim antic grecesc Myra, care a trăit între anii 270 și 343 d.Hr..
În tradiția noastră, acest sfânt este sinonim cu tradiția din 6 decembrie, când, ca o avanpremieră la sosirea lui Moș Crăciun, așteptăm cu toții daruri de la Moș Nicolae. La occidentali însă, Sfântul Nicolae din Myra a inspirat personajul Sinterklaas din Olanda, devenit apoi Moș Crăciun (Santa Claus) în Statele Unite și asimilat cu Father Christmas în Anglia, notează fanatik.
Practic, în Vest, se poate spune că Moș Nicolae și Moș Crăciun au ”fuzionat” definitiv sub numele celui de-al doilea, în secolul XIX. Iar celebrele campanii publicitare ale Coca-Coca din anii ’30, precum și literatura și filmele de specialitate au consolidat această ”fuziune”, asociată de atunci exclusiv cu sărbătoarea Crăciunului.
La noi, Moș Nicolae și Moș Crăciun sunt însă, pe mai departe, două personaje diferite, definitorii pentru două sărbători distincte, dar ambele aducătoare de cadouri.
Coordonatorul studiului de reconstrucție a chipului lui Moș Crăciun, Cicero Moraes, și-a sprijinit munca atât pe chipul Sfântului Nicolae din icoane, cât și pe descrierile cum ar fi cea din poemul “A Visit From St. Nicholas” (O vizită de la Moș Nicolae), publicat în 1823 și atribuit lui Clement Clarke Moore.
Astfel, Moraes a spus despre Moș Crăciun că are un chip ”puternic și blând”.
”Craniul are o structură foarte robustă, care dă naștere unei fețe puternice, iar dimensiunile sale pe axa orizontală sunt mai mari decât media. Această trăsătură, combinată cu o barbă deasă, este foarte similară cu imaginea pe care o avem în minte atunci când ne gândim la Moș Crăciun”, a mai spus autorul studiului, citat de cotidianul britanic The Sun.
Expertul brazilian s-a folosit și de date adunate de profesorul Luigi Martino în anii ’50.
”Am început prin a reconstrui craniul în 3D folosind datele existente. Apoi, am recreat profilul feței pe baza proiecțiilor statistice. Am folosit tehnica de deformare anatomică pentru a ajusta tomografia capului unei persoane vii, astfel încât craniul virtual să se potrivească, cu cel al sfântului. Chipul final este rezultatul unui proces complex, care integrează toate aceste informații, asigurând în același timp coerența anatomică și cea statistică”, a explicat Cicero Moraes.
Pe durata reconstruirii chipului lui Moș Crăciun, experții au mai aflat informații despre ”sursa” Sfântul Nicolae, extrem de utile pentru demersul lor. De pildă, s-a descoperit că sfântul suferea de artrită cronică, avea îngroșări ale oaselor craniului și o dietă bazată pe plante.
Puse cap la cap și trecute prin filtrul tehnologiei, toate informațiile au generat chipul lui Moș Crăciun. Care arată, să recunoaștem, destul de aproape de cel cu care suntem obișnuiți. Iar apropo de chipul lui Moș Crăciun familiar tuturor, să menționăm că acesta își are originea într-o ilustrație creată la începutul lui 1863 pentru revista Harper’s Weekly. O ilustrația inspirată, asemenea studiului de reconstruire, tot de poemul “ Visit from St. Nicholas”.