Alegeri prezidenţiale 2025. Prima variantă vehiculată în interiorul partidelor ar fi aşa: 19-20 decembrie, preşedintele convoacă noul Parlament, pe 21 decembrie am putea avea învestirea noului parlament, iar pe 24 decembrie ar începe consultările între preşedinte şi partide pentru numirea unui premier.
După această etapă am avea pe 27-28 decembrie învestirea noului Guvern, cu program de guvernare şi listă completă de miniştri, pe 30 – 31 decembrie noul Guvern propune un calendar al alegerilor, astfel încât pe 23 Martie 2025 să avem primul tur al prezidenţialelor iar pe 6 Aprilie 2025, al doilea tur.
Imediat după ar urma depunerea jurământului noului preşedinte şi preluarea mandatului la Cotroceni. A doua variantă de program ar putea fi influienţată de negocierile pentru noul Guvern. Dacă acestea nu vor fi finalizate la final de decembrie, atunci învestirea noului Guvern ar putea fi amânată pentru 13 ianuarie 2025.
A doua zi, pe 14 ianuarie ar fi prima şedinţă de Guvern în care se va stabili calendarul alegerilor care ar putea arăta aşa: 6 aprilie, primul tur al prezidenţialelor, 20 aprilie 2025, turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, urmând ca jurământul noului preşedinte să fie depus la final de aprilie, anul viitor, variantă mai puţin plauzibilă deoarece pe 20 aprilie este Paştele.
„Conform deciziei CCR si a legislatiei in vigoare, Guvernul este obligat sa stabileasca noul calendar, insa este o problema din punct de vedere tehnic si legal si anume, componenta structurilor electorale incepand cu BEC, BEJ si respectiv sectiile de votare, legea 370/2004 pentru alegerea presedintelui prevede ca BEC se formeaza din 5 judecatori de la Inalta Curte, presedintele vicepresdintele autoritatii permanente si in prima etapa reprezentantii partidelor paralementare . Tocmai de aceea, hotararea de guvern si calendarul trebuie sa se refere la noul parlament, daca se refera la noul parlament insemna ca reprezentantii noilor formatiuni politice din parlament vor intra in structurile electorale, tocmai de aceea pana nu avem noul paralemt nu putem incepe BEC sau structuri electorale cu reprezentantii actualului paralement, tocmai din momentul din care se va valida, dupa 21 dec atunci guvernul poate stabili un nou calendar incluzand in structura electorala noi reprezentanti ai formatiunilor politice ce au fost alese in Parlament”, a spus avocatul Cristian Ene în exclusivitate la România TV.
PSD i-a dat mandat lui Ciolacu să negocieze participarea la guvernare şi obţinerea poziţiei de prim-ministru, având în vedere scorul obţinut la alegeri, cu absolut toate forţele pro-europene şi democratice din Parlament, a anunţat, luni, după şedinţa conducerii partidului, purtătorul de cuvânt Lucian Romaşcanu.Lucian Romaşcanu a declarat după Consiliul Politic Naţional al PSD, că s-a discutat despre mandatul ce i se va încredinţa preşedintelui formaţiunii, Marcel Ciolacu şi echipei de conducere în negocierile ce vor urma, atât pentru continuarea discuţiilor privind majorităţile în Parlament, cât şi pentru discutarea unei eventuale participări la guvernare.
”În acelaşi timp, au fost foarte multe luări de cuvânt din partea colegilor privind ceea ce s-a întâmplat în alegeri, cum văd dumnealor viitorul, dar plecând de la toate cele discutate, domnului Marcel Ciolacu îi s-a votat acest mandat larg de negociere”, a anunţat Romaşcanu.
El a precizat că mandatul prevede negocieri cu ”absolut toate forţele pro-europene şi democratice din Parlament”.
”Mandatul include şi solicitarea prezenţei la guvernare, având în vedere scorul obţinut de PSD şi obţinerea poziţiei de prim-ministru”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD. Romaşcanu a mai arătat că ”poziţia de prim-ministru de la PSD nu a purtat un nume în acest moment”.
”Sigur că, de obicei, poziţia de prim-ministru a Partidului Social Democrat este ocupată de preşedintele PSD. Dar, deocamdată, discutăm poziţii, discutăm principii şi mai puţin despre oameni în acest moment”, a completat Romaşcanu.
Despre varianta unui candidat PNL-PSD la prezidenţiale, Lucian Romaşcanu a subliniat că ”acest lucru intră într-un mandat larg de negociere al lui Marcel Ciolacu”.