Clătitele se numără printre cele mai iubite deserturi, însă, de cele mai multe ori, acestea conțin zahăr și făină, ingrediente ce nu sunt ideale pentru persoanele care țin dietă. Astfel, dacă vă doriți să încercați rețete sănătoase, atunci aveți în rândurile de mai jos cinci variante sănătoase, care vă vor satisface pofta de dulce.
1. Clătite cu brânză de vaci
Aceste clătite sunt excelente pentru un mic dejun sățios, fără a folosi zahăr sau făină. Iată ingredientele de care aveți nevoie:
Mod de preparare:
Într-un bol se combină brânza de vaci cu ouăle, esența de vanilie și semințele de chia. Se amestecă până când se obține un aluat omogen, ușor mai gros decât cel al clătitelor tradiționale. Dacă vă doriți clătite subțiri, adăugați lapte de vacă sau apă minerală pentru a subția aluatul. Încingeți tigaia și adăugați puțin ulei de cocos sau unt. Totodată, turnați câte o lingură de aluat în tigaie și lăsați-o să se prăjească timp de 2-3 minute pe fiecare parte. Se servesc cu toppinguri sănătoase, precum fructe de pădure sau iaurt natural.
2. Rețetă de clătite proteice
Dacă sunteți în căutarea unor clătite bogate în proteine, ideale pentru a susține un stil de viață activ sau pentru refacerea post-antrenament, această rețetă este perfectă.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Bate ouăle într-un bol mare, adaugă iaurtul grecesc și pudra proteică și amestecă bine pentru a obține un aluat uniform. Adaugă praful de copt și esența de vanilie. Încinge o tigaie antiaderentă și unge-o cu ulei de cocos. Toarnă câte o lingură de aluat în tigaie și prăjește fiecare clătită timp de 2-3 minute pe fiecare parte. Servește-le cu un topping sănătos, cum ar fi fructe sau nuci.
3. Rețetă de clătite cu banane, fără zahăr și fără făină
Clătitele cu banane sunt sănătoase și delicioase, nu conțin zahăr sau făină și sunt bogate în nutrienți.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pasează bananele cu o furculiță până obții un piure fin. Bate ouăle într-un bol și adaugă piureul de banane. Amestecă bine pentru a obține un aluat omogen. Adaugă praful de copt și scorțișoara, dacă vrei un gust mai aromat. Dacă îți dorești clătite subțiri, nu din cele în stil american, adaugă lapte de vacă sau apă minerală pentru a subția aluatul. Încinge o tigaie antiaderentă la foc mediu și unge-o cu puțin ulei de cocos sau unt. Toarnă câte o lingură din aluat în tigaie și prăjește fiecare clătită timp de 2-3 minute pe fiecare parte, notează Peroz.ro.
4. Clătite cu ovăz, fără zahăr și fără făină
Ovăzul este o sursă excelentă de fibre și proteine, iar aceste clătite sunt o alegere sănătoasă pentru un mic dejun hrănitor și energizant.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pune fulgii de ovăz într-un blender și amestecă până obții o pudră fină. Adaugă ouăle, laptele și praful de copt și amestecă până obții un aluat omogen. Dacă îți dorești clătite subțiri, nu din cele în stil american, adaugă lapte de vacă sau apă minerală pentru a subția aluatul. Încinge o tigaie antiaderentă și unge-o cu ulei de cocos sau unt. Toarnă câte o lingură din aluat în tigaie și prăjește fiecare clătită 2-3 minute pe fiecare parte. Servește-le cu toppinguri preferate, cum ar fi iaurt, fructe sau miere.
5. Rețetă de clătite cu migdale și cocos, fără zahăr
Pentru o variantă mai deosebită, aceste clătite cu migdale și cocos sunt o alegere perfectă. Acestea nu conțin zahăr și făină, dar au o textură fină și un gust deosebit datorită ingredientelor naturale.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Într-un bol, amestecă făina de migdale cu fulgii de cocos și praful de copt. Bate ouăle și adaugă-le peste ingredientele uscate, apoi adaugă și laptele de cocos. Amestecă bine până obții un aluat uniform. Dacă îți dorești clătite subțiri, nu din cele în stil american, adaugă lapte de vacă sau apă minerală pentru a subția aluatul. Încinge o tigaie și unge-o cu ulei de cocos. Toarnă câte o lingură de aluat în tigaie și prăjește fiecare clătită timp de 2-3 minute pe fiecare parte. Servește-le cu fructe proaspete sau cu un topping de nuci.
Citește și: Secretul celor mai pufoase gogoşi de post. Ce adaugă măicuţele în aluat ca să crească rapid