„Putem face următorul pas la Consiliul UE (Justiţie şi Afaceri Interne)”, a declarat ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, într-un comunicat emis de ministerul său.
În cadrul aceluiași comunicat, Karner a salutat acest progres, subliniind rezultatele obținute în combaterea imigrației ilegale, care au permis ridicarea veto-ului.
„După ‘Schengen Air’, ‘Schengen Land’ este acum deschis României şi Bulgariei”, a declarat Karner, adăugând că insistenţele Austriei privind combaterea imigraţiei ilegale au dus la o scădere a numărului de imigranţi prinşi în apropierea frontierei Austriei cu Ungaria, cea mai comună rută de intrare în ţară.
Conform datelor prezentate de ministru, în 2023, autoritățile austriece au interceptat 70.000 de imigranți ilegali până în luna octombrie, comparativ cu doar 4.000 în aceeași perioadă a anului 2024.
„Fără acest veto, această reducere masivă a trecerilor ilegale ale frontierei nu ar fi avut loc”, a subliniat Karner.
România și Bulgaria, membre ale UE și NATO, au fost acceptate parțial în spațiul Schengen în martie 2024, odată cu ridicarea controalelor la granițele maritime și aeriene. Austria s-a opus inițial extinderii integrale a spațiului Schengen, motivând că ambele țări trebuie să depună mai multe eforturi pentru a combate imigrația ilegală.
Conform cotidianului Kleine Zeitung, ministrul Karner își va prezenta decizia oficială în Parlamentul austriac miercuri.
„Austria s-a impus cu o politică europeană dură, dar constructivă, pentru a face ţara noastră şi Uniunea Europeană mai sigure”, a explicat Karner.
El a adăugat că doi ani de „negocieri dure, dar constructive” au condus la acest rezultat, fiind consolidat pachetul privind protecția frontierelor.
Renunțarea la veto a fost primită cu satisfacție de oficialii europeni. Eurodeputatul social-democrat Hannes Heide, membru al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European, a declarat că decizia de luni este o veste bună şi pentru Austria.
„Impulsul pozitiv la nivelul UE a zdruncinat în sfârşit poziţia rigidă a ÖVP (partidul conservator al cancelarului Nehammer şi al ministrului Karner). Sunt veşti bune pentru România, Bulgaria, dar şi pentru Austria!”, a afirmat acesta.
Helmut Brandstätter, liderul delegației NEOS în Parlamentul European, a criticat anterior veto-ul impus de Austria, considerându-l o măsură populistă.
„Acest veto nu numai că a fost nedrept, dar a şi afectat masiv companiile austriece şi a arătat că populismul nu aduce niciodată soluţii”, a afirmat Brandstätter.
Următorii Pași
Aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen se va afla pe agenda reuniunii miniștrilor de interne ai Uniunii Europene de joi. Conform declarațiilor oficiale, Austria și-a coordonat decizia cu cancelarul federal Karl Nehammer, pregătind astfel terenul pentru ridicarea tuturor controalelor la granițele terestre ale celor două state.