Euro va fi utilizat în locul monedei naționale, anunță directorul Băncii Naționale a Bulgariei, Dimitar Radev, care a spus când va putea adera Bulgaria la Zona Euro și care sunt condițiile pe care aceasta trebuie să le îndeplinească.
Practic, țara de la sud de Dunăre va reuși să îndeplinească cerințele necesare pentru aderarea la Zona Euro până în luna ianuarie, iar decizia finală va fi luată de politicienii bulgari, conform spuselor lui Dimitar Radev. Conform datelor Băncii Naționale a Bulgariei, inflația va scădea până în luna ianuarie la un nivel care va permite adoptarea monedei Euro, ceea ce deschide posibilitatea ca Bulgaria să adopte Euro, cel mai devreme, la 1 ianuarie 2026.
„Politicienii trebuie să se asigure că vom obține decizia finală a Consiliului European în 2025. Data specifică pentru adoptarea monedei Euro urmează de obicei la șase luni după o astfel de decizie”, a spus Guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei.
În ciuda faptului că infrastructura tehnică necesară pentru aderarea la „Eurozone” este deja pregătită, Radev a atras atenția că fereastra de oportunitate ar putea să se închidă, iar decizia este la politicieni.
„Sistemele de plăți, de informații, contabile și statistice ale Bulgariei sunt pe deplin pregătite pentru operațiunile din zona euro. De asemenea, suntem pregătiți pentru procesul de schimb valutar.
Tipărim bancnote Euro de patru ani și acum producem loturi de testare a monedelor euro bulgărești”, a spus guvernatorul Băncii Naționale a Bulgariei.
Citește și : Ai grijă la numerele care încep cu aceste trei cifre. Poți lua o țeapă de zile mari!
Bulgaria a reușit să ia măsuri economice pentru stabilizarea inflației, însă se confruntă cu provocări în ceea ce privește deficitul bugetar, pe care Ministerul Finanțelor l-a estimat la 9 miliarde de euro începând din luna august, ceea ce reprezintă 8% din PIB, citează Euractiv.
Deficitul este generat de creșterea cheltuielilor cu pensiile, salariilor militarilor și polițiștilor, precum și alte obligații bugetare, fapt pentru care guvernul interimar s-a angajat să adopte un buget cu un deficit de 3%. Acesta propune măsuri precum un impozit excepțional unic pe profiturile bancare, accize mai mari pe alcool și tutun, precum și amnistii fiscale extinse și alte inițiative.