BRD Finance SA anunță că își încheie activitatea după 20 de ani pe piață, iar hotărârea privind dizolvarea și lichidarea voluntară a fost adoptată în cadrul Adunării Generale Extraordinare din 27 septembrie 2024, cu unanimitate de voturi. Decizia a fost luată datorită unor restructurări semnificative ale activității companiei, precum și a vânzării întregului portofoliu de creanțe.
BRD Finance SA a luat naștere în aprilie 2004 și a avut un capital social de 81,7 milioane de lei, ca subsidiară a Grupului BRD-Groupe Société Générale. Portofoliul său includea credite pentru bunuri de larg consum, carduri de credit, credite auto și credite de nevoi personale, ceea ce a făcut ca instituția bancară să devină un jucător important pe piața de credite de consum din România.
La apogeul său, BRD Finance gestiona un portofoliu de credite nete care depășea 500 de miliaone de lei, fiind un partener financiar de încredere pentru mii de clienți. Totuși, compania a avut parte de o reducere treptată a activității în ultimii ani, din cauza anumitor factori strategici și economici.
La finalul lui 2024, portofoliul de credite nete al BRD Finance era de numai 173 de milioane de lei, ceea ce a marcat o scădere abruptă față de 374 milioane de lei în martie 2023. Începând cu 2023, compania nu a mai acordat credite noi și chiar a oprit tranzacțiile de pe cardurile de credit, activitatea concentrându-se exclusiv pe gestionarea portofoliului existent, minimizarea riscurilor și reducerea cheltuielilor operaționale.
Un moment cheie al procesului a fost vânzarea portofoliului de creanțe performante și neperformante către grupul german Otto, operațiune realizată prin intermediul EOS Credit Funding DAC și EOS Finance IFN SA. Tranzacția a fost aprobată de Consiliul Concurenței și a fost finalizată în august 2024, chestiune ce a reprezentat un pas esențial în strategia de retragere pe piață a BRD Finance.
Citește și : Cât valorează investițiile românilor în criptomonede. Suma este uriașă!
În cursul celor 20 de ani de activitate, BRD Finance a facilitat accesul la finanțare pentru mii de români, chestiune care a contributi la dezvoltarea pieței de credite de consum, decizie de lichidare care reprezintă un punct de cotitură în peisajul financiar din România, ceea ce lasă un gol în segmentul de credite non-bancare.
Totuși, clienții vor avea parte de continuitate, deoarece portofoliul de creanțe al BRD Finance, transferat către grupul Otto, va continua să fie gestionat.