Angajații din România pot beneficia, în perioada sărbătorilor de iarnă, de tichete-cadou oferite de angajatori, un avantaj reglementat strict de legislația în vigoare.
Conform OUG nr. 130/2021, tichetele-cadou sunt considerate bilete de valoare acordate angajaților pentru cheltuieli sociale.
„ART. 15 (1) Tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate ocazional angajaților proprii pentru cheltuieli sociale.
(2) Este interzisă acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decât cei prevăzuți la alin. (1).”
Această reglementare, consolidată prin modificările aduse legii nr. 165/2018, stipulează clar că doar angajații proprii pot primi astfel de beneficii, în scopuri sociale, potrivit Ziarului Unirea.
Pentru angajatori plătitori de impozit pe profit, cadourile oferite salariaților, inclusiv tichetele-cadou, sunt considerate cheltuieli sociale deductibile, în limita unei cote de 5% aplicate asupra valorii salariilor, conform Codului muncii.
Pentru salariați, cadourile sunt scutite de impozitare dacă valoarea lor nu depășește 300 de lei pentru fiecare persoană, cu ocazia evenimentelor specifice:
Beneficiarii pot utiliza cardurile cadou pentru achiziții variate, de la produse de modă, bijuterii, și echipamente IT&C, până la articole sportive, mobilier pentru amenajări interioare sau cumpărături în hypermarketuri.
76% dintre angajatorii care au participat la cel mai recent sondaj derulat de eJobs și Up România au declarat că au pregătit beneficii de Crăciun pentru angajați, pe care le vor acorda în luna decembrie. 16% nu au avut buget alocat acestui scop, iar pentru 8% încă nu a fost luată decizia finală. La fel ca în fiecare an, cele mai multe companii își vor direcționa fondurile pentru beneficiile de sărbători către primele în bani (beneficiu menționat de 79% dintre respondenți). 40,7% vor face petrecere cu echipa, 33,3% oferă tichete cadou, 28,4% coșuri cu produse specifice de sărbători, 18,5% zile libere suplimentare și 2,5% tichete de vacanță.
În ceea ce privește valoarea pachetului oferit, 28% dintre angajatorii participanți la sondaj au declarat că au la dispoziție un buget cuprins între 200 și 400 de lei. 22% între 400 și 600 de lei și tot la fel de mulți peste 1.000 de lei. Câte 7% dintre angajatori vor aloca sume cuprinse între 600 și 800 de lei, respectiv între 800 și 1.000 de lei și 6% au un buget cuprins între 100 și 200 de lei.
În ceea ce-i privește pe angajați, dacă ar fi puși să aleagă ce beneficii de Crăciun să primească, prima lor opțiune ar fi primele în bani, menționate de 90% dintre respondenți. Următoarele pe listă sunt zilele libere suplimentare, tichetele cadou, tichetele de vacanță și coșurile cu produse de sezon. 59% dintre participanții la sondaj spun că au primit și anul trecut beneficii de Crăciun și că, în mare parte, angajatorii au fost atenți la dorințele lor.
Sondajul a fost realizat în luna noiembrie pe un eșantion de 387 de respondenți din rândul angajatorilor și 3.195 de respondenți din rândul angajaților.