Georgescu şi-a făcut un nou cont pe platforma de socializare, reach-ul primului scăzând dramatic după ce TikTok a iniţiat o anchetă în privinţa activităţii acestuia, iar singura postare activă de pe noul său cont oficial, @calin.georgescu.real, constă într-un mesaj adresat urmăritorilor.
„Dragii mei, vă mulțumesc pentru susținere. De azi acesta este canalul meu oficial de TikTok”, se arată în acest mesaj.
În ciuda controverselor, contul său numără peste 361.000 de urmăritori, platforma fiind utilizată intens în campania sa electorală.
Conform unei anchete realizate de publicația de investigații Snoop, popularitatea lui Georgescu pe TikTok ar fi fost alimentată de o rețea complexă de conturi false, concepute pentru a genera vizualizări și aprecieri artificiale. Într-o singură zi, un videoclip postat pe noul său cont a acumulat 4,5 milioane de vizualizări, 562,4 mii de aprecieri și peste 44.000 de comentarii.
„Numeroase profiluri false, care nu publică fotografii și videoclipuri, ci doar republică mesajele video ale lui Călin Georgescu. Practic, o rețea de boți naște ‘curentul’ subteran, iar apoi boții le fac loc oamenilor reali. Audiența umană este captată de un videoclip ‘viral’” a explicat pentru sursa citată Andrei Bușe, specialist în marketing digital și securitate cibernetică.
Procesul începe prin crearea de adrese de e-mail temporare pe site-uri dedicate, care sunt utilizate pentru a genera automat conturi de TikTok. Programatori specializați folosesc coduri avansate pentru a trece barierele de verificare ale platformei, după care un soft selectează videoclipuri relevante pe baza unor cuvinte-cheie.
Reprezentanții TikTok au fost audiați în Parlamentul European în contextul suspiciunilor privind influențarea primului tur al alegerilor prezidențiale din România. Deși au negat că ar fi favorizat campania lui Călin Georgescu, aceștia au admis că platforma a acceptat plăți pentru promovare, chiar dacă mesajele candidatului nu au fost marcate ca fiind publicitare sau politice.
Investigații ample realizate de mai multe publicații independente au dezvăluit metode sofisticate prin care prezența online a lui Georgescu a fost susținută pe rețele precum TikTok, Facebook sau Telegram. O anchetă detaliată a sursei citate a identificat o rețea de sute de publicații, influenceri și campanii publicitare, despre care se afirmă că ar fi fost finanțate din surse externe, inclusiv de la Moscova. Potrivit anchetei, aceste mecanisme de propagare a dezinformării funcționează în peisajul media din România de cel puțin opt ani.