Concedieri pe final de an. Oficialii gigantului francez Faurecia, unul dintre cei mai mari furnizori europeni, de componente auto, au dat detalii despre procesul de restructurare care afectează angajații românii.
Reprezentanții Forvia Hella au confirmat pentru Profit.ro decizia de închidere a centrului tehnic din Oradea, subliniind că este vorba despre o „decizie strategică”.
Potrivit oficialilor companiei, una dintre cauze este evoluția sub așteptări a ritmului de vânzare a vehiculelor electrice. De notat că toată industria auto, în ansamblu, se confruntă cu o încetinire a producției.
„Decizia are la bază creșterea semnificativă a presiunii concurențiale în industria auto europeană. Pe de o parte, producția de vehicule din Europa este considerabil mai scăzută decât s-a estimat inițial. Pentru anul 2025, proiecțiile pentru Europa prevăd doar 16-17 milioane de vehicule produse, cu trei-patru milioane mai puțin decât se anticipa în 2020. Se estimează că piața va stagna la acest nivel până în 2030. Pe de altă parte, ritmul de electrificare în Europa a încetinit considerabil”, a transmis managementul companiei.
Oficialii Forvia Hella nu au dat amănunte despre numărul de angajați disponibilizați la centrul de dezvoltare din Oradea, care urmează să fie închis primăvara viitoare. Totuși, aceștia au sugerat că unii dintre angajați vor fi desemnați în alte poziții în cadrul companiei. În vreme ce alții, de asemenea într-un număr nemenționat, vor fi sprijiniți pentru a se reintegra pe piața muncii. Despre pachetele compensatorii în cazul celor care vor fi concediați nu au fost oferite amănunte.
„Având în vedere aceste schimbări în mediul de piață și subutilizarea structurală a locației din Oradea, compania a decis să închidă centrul de dezvoltare începând cu data de 1 martie 2025.
Prioritatea noastră în acest demers a fost sprijinirea colegilor în tranziția lor profesională. Am implementat măsuri extinse pentru a facilita integrarea acestora în noi roluri profesionale, oferind sprijin activ în identificarea oportunităților pe piața muncii. Reafirmăm angajamentul nostru de a susține colegii în această etapă dificilă și de a acționa responsabil în gestionarea schimbărilor strategice”, au explicat cei de la Forvia Hella decizia de închidere a Tehnical Center Oradea.
În 2022, grupul francez Faurecia, prezent cu 5 fabrici în România, a finalizat achiziția companiei germane Hella, inclusiv a operațiunilor din țara noastră. În prezent, grupul format din Faurecia și Hella se numește Forvia Hella.
Astăzi, Forvia Hella România are aproximativ 4.500 de angajați, în unitățile de producție în Timișoara, Arad, Lugoj și Craiova. Centrul Tehnic din Oradea a fost deschis în 2022, având o suprafață de 900 de metri pătrați și 76 de stații de lucru, vizând dezvoltarea de produse pentru mașini electrice. La începutul lui 2024, Forvia a anunțat reducerea cu aproximativ 13% a forței sale de muncă din Europa, respectiv circa 10.000 posturi, în următorii 5 ani.
Concedieri masive la o televiziune din România. Angajaţii au fost anunţaţi că urmează restructurări
Compania Bosch, un furnizor cheie pentru industia auto din Europa, a decis să demită 5.500 de angajați la nivel mondial. Dintre acestea, peste 3.800 de locuri de muncă vor fi tăiate din Germania.
„Industria auto suferă de supradimensionarea capacităţilor de producţie”, a transmis Bosch, explicând că numărul exact de angajaţi care vor fi concediaţi va fi anunţat după finalizarea negocierii cu sindicatele. „Competiţia în industrie şi presiunea pusă pe preţuri au continuat să se intensifice”, a completat compania.
Gigantul german a explicat că 3.500 de angajați vor fi concediați până în 2027 de la divizia sa de servicii informatice, 750 de angajați până în 2032 de la uzina din Hildesheim și alți 1.300 de angajați vor fi dați afară de la fabrica din Schwaebisch Gmuend, în perioada 2027-2030.
Producţia de maşini din Europa nu a reuşit să mai atingă vârful prepandemic al anului 2019, când au fost produse aproape 16 milioane de autoturisme. Acum însă, executivii din industrie pregătesc reducerea operaţiunilor pentru a acomoda cererea mai scăzută.
Bosch este unul dintre cele mai puternice nume din industria auto, componentele produse de companie regăsindu-se aproape în toate cele 1,5 miliarde de maşini din lume. Anul trecut, grupul german a avut un venit de 91,6 miliarde de euro.
În România, Bosch are aproximativ 10.520 de angajaţi, compania fiind prezentă, prin centrele sale de inovare, la Bucureşti, Cluj şi Sibiu. De asemenea, compania prezentă de trei decenii pe piaţa românească are două unităţi de producţie la Cluj şi Blaj (Alba)
Bosch nu este singurul colos din domeniul auto care anunță schimbări mari. De pildă, Continental (anvelope) și ZF (cutii de viteză) îşi reduc cheltuielile pentru a face faţă declinului din sectorul auto. Clienţii săi, inclusiv Volkswagen AG şi Mercedes-Benz Group AG, scad eforturile de electrificare, ca răspuns la cererea slabă, motiv pentru care furnizorii care investesc în noile tehnologii se confruntă cu dificultăţi.
În România, grupul german de inginerie Bosch, cel mai mare furnizor mondial de componente auto, a încheiat anul fiscal 2023 cu vânzări în valoare totală de 2,5 miliarde de lei (516,2 milioane de euro), suma rămânând la un nivel similar cu cel al anului precedent. Numărul de angajați Bosch din România a ajuns la 10.520, în decembrie 2023, o creștere cu aproximativ șapte procente față de 2022.
Vezi și Concedieri masive la cel mai mare constructor auto din Europa