Utilizarea imobiliară a principalelor gări din capitala Ungariei va fi cedată investitorilor privați din 2025 până în 2124, adică pentru 99 de ani, relatează Rador Radio România, care citează portalul maghiar 24.hu.
În acest scop, va fi organizată o licitație, iar companiile câștigătoare vor putea gestiona proprietățile principalelor gări din Budapesta.
Societatea Căilor Ferate Ungare precizează că se urmărește astfel implementarea unor dezvoltări imobiliare de înaltă calitate în zone de dezvoltare care să răspundă așteptărilor secolului XXI.
Privatizarea pe 99 de ani ar urma să vizeze, potrivit sursei citate:
Ministrul Construcțiilor și Transporturilor, János Lázár, a anunțat, în octombrie, că Executivul de la Budapesta vrea să reabiliteze 10 gări cu trafic intens, cu implicarea investitorilor privați. Printre gările vizate etrau menționate atunci gările de Vest, de Est şi de Sud din Budapesta, precum și Gara Kelenföldi.
Dávid Vitézy, fost candidat la funcția de primar al capitalei Budapesta, a declarat că planurile guvernului Orbán reprezintă un model tipic de privatizare ”prădătoare”, specific începutului anilor ’90. Vitézy – economist și expert în transporturi și mobilitate urbană – a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor în al cincilea cabinet Orban.
La începutul lunii decembrie, a fost făcut public faptul că Ungaria este foarte aproape să piardă un miliard de euro din fondurile Uniunii Europene (UE), din cauza încălcării statului de drept. Banii fac parte dintr-un pachet ce conține subvenţii pentru regiunile mai sărace şi ajutoare economice post-Covid.