Iniţiativa legislativă propune crearea unui domeniu complementar faţă de sistemul de creşe şi grădiniţe, prin reglementarea activităţilor de îngrijire şi supraveghere a copiilor la domiciliu pe timpul zilei. De asemenea, se prevede introducerea unor proceduri de monitorizare a acestor activităţi, în vederea respectării dispoziţiilor legale în domeniul drepturilor copiilor, domeniul muncii, fiscalităţii. Potrivit propunerii legislative, Biroul Bonelor şi Babysitterilor din România ar urma să fie organismul profesional autorizat care va organiza şi monitoriza desfăşurarea serviciilor furnizate de bonă şi babysitter în scopul îngrijirii şi supravegherii la domiciliu a copiilor pe timpul zilei, conform unui comunicat de presă transmis vineri.
Potrivit iniţiativei legislative, bona este „persoana fizică cetăţean român sau străin, cu domiciliul sau reşedinţa legală în România, calificată să desfăşoare servicii de îngrijire şi supraveghere pe timpul zilei la domiciliul propriu sau al copilului”.
De asemenea, este babysitter „persoana fizică cetățean român sau străin, cu domiciliul sau reşedința legală în România, calificată să desfăşoare servicii de îngrijire şi supraveghere pe timpul zilei la domiciliul copilului”.
„Poate fi bonă sau babysitter persoana fizică ce deţine un titlu oficial de calificare şi care îndeplineşte următoarele condiţii: a)cetăţean român sau străin, cu domiciliul sau reşedinţa legală în România; b) este absolvent de învăţământ general obligatoriu; c) are capacitate de exerciţiu în condiţiile legii; d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; această condiţie se dovedeşte cu certificat medical eliberat în condiţiile legii; e) prezintă un raport preliminar de evaluare psihologică; această condiţie se dovedeşte cu raportul preliminar eliberat în condiţiile legii; f) prezintă acordul scris al proprietarului spaţiului în care se va desfăşura activitatea de îngrijire şi supraveghere a copiilor; g) prezintă extrasul de cazier judiciar personal şi declaraţia persoanelor cu care locuieşte că nu au suferit condamnări penale care să aducă atingere profesiei de bonă sau de babysitter, după caz, potrivit legii”, prevede iniţiativa legislativă.
Titlul oficial de calificare al bonelor sau al babysitterilor reprezintă, potrivit iniţiativei legislative, certificatul de calificare şi acreditare eliberat conform standardelor ocupaţionale autorizate în România, dar şi „diploma, certificatul sau un alt titlu de bonă sau de babysitter dobândite în România sau într-un stat terţ, recunoscute ori echivalate în România”.
Totodată, se prevede că absolvenţii de studii liceale, postliceale şi superioare calificaţi în învăţământul pentru ciclul primar şi ciclul gimnazial pot profesa în acest domeniu după recunoaşterea diplomelor şi evaluarea competenţelor necesare ocupaţiilor de bonă sau de babysitter, după caz, de către furnizori de formare acreditaţi.
Un alt articol al propunerii legislative prevede că „este nedemn de a exercita profesia de bonă sau de babysitter: a) cel care a fost condamnat definitiv pentru o faptă penală şi ca pedeapsă complementară interzicerea exercitării unor drepturi, prevăzută prevăzute de legea penală pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură a aduce atingere profesiei de bonă sau de babysitter; b) cel care, în exercitarea profesiei de bonă sau de babysitter, a săvârşit abuzuri prin care au fost încălcate drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească irevocabilă; c) cel care este declarat nedemn pentru alte cauze prevăzute de lege”.
Potrivit iniţiativei legislative, „angajatorii, persoane fizice sau juridice ale bonelor şi babysitterilor, pentru activităţile ce urmează a fi prestate de acestea, au obligaţia încheierii unui contract de muncă cu bonele sau babysitterii persoane fizice sau încheierii unui cotract de prestări servicii cu bonele sau babysitterii persoane fizice autorizate”.
De asemenea, se prevede că bonele şi babysitterii, indiferent de forma în care îşi prestează activitatea, au obligaţia înregistrării în Biroul Bonelor şi Babysitterilor din România. Între atribuţiile acestui Birou se numără şi emiterea autorizaţiei de liberă practică pentru membrii acestuia sau autorizarea locaţiei în care se desfăşoară activitatea bonelor.