Un cuplu de italieni a vizitat recent România, pentru prima dată. Dincolo de obiectivele turistice din București, care i-au impresionat plăcut, cei doi au remarcat un lucru de care mulți conaționali se plâng: prețurile ridicate la mâncare.
Cei doi au testat preparate autentice românești, precum mici, sarmale și papanași, iar gustul lor i-a impresionat. Ce le-a lăsat însă un gust amar au fost prețurile din meniu, după cum au spus chiar ei. S-au uitat de mai multe ori, pentru a se asigura că sunt cifrele corecte și au precizat că în Italia se poate mânca bine cu bani mai puțini.
„Bucureștiul este impresionant, nu ne așteptam să arate atât de bine și să fie atât de dezvoltat. Ce ne-a uimit este însă faptul că preturile sunt la fel de mari că în Italia, uneori chiar mai mari. La restaurantele la care am mers să mâncam, preturile chiar ni s-au părut uneori exagerate. Am analizat cu atenție meniurile. Ne-am uitat chiar de trei ori pe toate preturile pentru că nu ne venea să credem. În Italia plătim mai puțin. Cu toate acestea mâncarea a fost una foarte gustoasă, am mâncat mici, sarmale și papanași”, au spus italienii.
În Capitală sunt câteva locuri renumite pentru mici, iar unul dintre acestea este Terasa Obor. Locul este plin de oameni în orice perioadă, mai ales în weekend, dar și prețurile sunt pe măsură.
Astfel, o porție costă aproximativ 45 de lei și include trei mici, muștar și pâine, conform surselor recente. Un mic individual este vândut la prețul de aproximativ 15 lei. Costurile au crescut semnificativ în ultimii ani din cauza scumpirii ingredientelor și costurilor generale din industria alimentară.
În ceea ce privește papanașii, desertul românesc tradițional, servit cu smântână și dulceață, prețul variază de la un restaurant la altul, dar și în funcție de gramaj. În general, acesta este între 20 și 40 de lei în majoritatea locurilor, cu variații semnificative în restaurantele premium sau cu rețete speciale. În București, prețul poate urca până la 35-40 de lei în localuri mai exclusiviste. Există și variante extravagante, cum ar fi papanași cu foiță de aur, care ajung să coste până la 100 de lei porția în restaurante de lux.
Ce preț are apa de la robinet într-un restaurant din Italia. Un video pe TIKTOK în care un român a arătat cu câți bani vinde un restaurant din Italia apa de la robinet a devenit viral.
Un român a filmat meniul unui restaurant din Italia care vindea apă de la robinet. Prețul unei sticle de 0,75 litri costă 2 euro, iar ospătarul ți-o aduce la masă într-o sticlă de sticlă.
„O apă potabilă de la robinet la 0,75 costă în Italia 2 euro. Ți-o aduce într-o sticlă de sticlă, uitați deschid capul să vedeți că nu este sigilat, pentru că este pusă de la robinet. Cea mai bună afacere în Italia este să comanzi apă de la robinet pe care dai 2 euro”, spune românul, potrivit stiridiaspora.ro.
Acesta mai spune că fiecare client mai plătește 2 euro și 50 de cenți pentru ”coperto”, adică plătește fața de masă, argintăria, paharele, șervețelele și pâinea.
Filmulețul postat pe TIKTOK a stârnit mii de reacții, Cineva a spus că a plătit 3 euro și 50 de cenți pentru apă de la robinet într-un restaurant din Austria, în timp ce altcineva a comparat prețul cu cel din Spania, unde o doză de aluminiu de 0,75 litri costă doar 85 de cenți.
O femeie a explicat că apa servită în unele baruri și restaurante nu este chiar direct de la robinet, precizând că majoritatea localurilor folosesc filtre pentru a evita consumul de apă din plastic, o practică care câștigă popularitate în întreaga lume.
„Apa aceea e trecută printr-un filtru special, nu-i direct de la robinet. Multe baruri și restaurante au aceste filtre pentru a nu folosi apa în plastic”, explică femeia, potrivit sursei citate.
Citește și Apa din România, cea mai scumpă din Europa. Prețul s-a dublat în ultimii ani