Decizia parlamentară vine în sprijinul poziției guvernului olandez, deschizând calea pentru o posibilă aprobare finală la nivel european. Poziţia Olandei este una importantă pentru România, deoarece aderarea ţării noastre şi a Bulgariei la Schengen au fost discutate „la pachet” şi, deşi autorităţile Ţărilor de Jos nu s-au pronunţat făţiş împotriva aderării României, au blocat Bulgaria prin veto, ceea ce, în fapt, însemna şi întârzierea aderării României.
Joi, miniștrii de interne ai Uniunii Europene urmează să voteze în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) asupra extinderii spațiului Schengen, care ar putea include și România și Bulgaria. Dacă votul va fi favorabil, controalele la frontierele terestre dintre și cu cele două țări vor fi eliminate începând cu 1 ianuarie 2025.
Într-un gest de precauție, autoritățile din România și Bulgaria au anunțat că vor menține controale aleatorii la frontieră pentru o perioadă de șase luni după aderare, pentru a asigura securitatea și buna gestionare a granițelor externe ale Uniunii Europene.
Citeşte şi: UE ar putea dicta sancţiuni împotriva Rusiei pentru atacul de la alegerile din România
Decizia finală a Consiliului JAI este așteptată cu mare interes, fiind considerată un pas istoric pentru cele două state membre ale UE, care așteaptă de mai mulți ani să fie incluse cu drepturi depline în spațiul de liberă circulație Schengen.