Cât zahăr se pune la țuica fiartă. Cantitatea corectă pentru cel mai bun gust, nu mulți știu secretul

Țuica este una dintre cele mai iubite băuturi tradiționale din România, apreciată pentru gustul său distinctiv și pentru faptul că mulți țărani o pregătesc cu măiestrie.
Irina Dumitrescu
12 dec. 2024, 09:49
Cât zahăr se pune la țuica fiartă. Cantitatea corectă pentru cel mai bun gust, nu mulți știu secretul

Obținută prin fermentarea și distilarea sucului de fructe, în special prune sau mere, țuica este adesea savurată fiartă, în special în sezonul rece. Pe lângă gustul deosebit, aceasta poate aduce și beneficii terapeutice surprinzătoare.

Ingredientele esențiale pentru țuica fiartă

Țuica este o băutură alcoolică tradițională, obținută prin distilarea prunelor. Procesul de producție presupune zdrobirea fructelor, fermentarea sucului și distilarea acestuia în cazane de cupru sau alte vase. Secretul unei țuici excelente constă în alegerea prunelor coapte și dulci, lăsate la fermentat timp de cel puțin două luni. Chiar dacă țuica poate fi savurată simplă, atunci când este fiartă cu diferite condimente, devine o băutură caldă ideală în sezonul rece.

Pentru o țuică fiartă cu un gust intens și dulce, se pot adăuga ingrediente precum miere, gutui sau alte fructe aromate. Un ingredient important este piperul, care adaugă nu doar un gust picant, dar și o tărie subtilă băuturii. De asemenea, piperul negru este recunoscut pentru proprietățile sale afrodisiace, fiind considerat un stimulent pentru energie și stare de bine.

Citește și Combinația tradițională de șunculiță cu ceapă și țuică de prune îți lasă gura apă. Cât de bună și sănătoasă este

Ingrediente necesare:

150 ml țuică
2 linguri de zahăr sau miere
10 boabe de piper
3 felii de gutuie
3 felii de măr

Cum se pregătește țuica fiartă

Pentru a prepara țuica fiartă, începe prin a pune zahărul într-un ibric și a-l topi la foc mic. Este important să amesteci continuu pentru a preveni arderea zahărului. Când zahărul se caramelizează și capătă o culoare maronie, adaugă țuica și redu focul la minimum. Pune feliile de măr și gutuie în amestec, alături de boabele de piper. Amestecă ușor până când compoziția ajunge la punctul de fierbere, apoi oprește focul. Astfel, vei obține o băutură caldă, relaxantă și plină de arome.

Nu există un timp fix pentru fierberea țuicii, deoarece depinde de focul folosit și de concentrația băuturii. Este important să fii atent atunci când începe să fiarbă și să o oprești înainte de a o lăsa prea mult pe foc, pentru a evita un gust afumat.

Pentru o variantă mai îndrăzneață, poți adăuga și condimente precum cuișoare, scorțișoară sau ghimbir. Acestea aduc o paletă largă de arome, iar gustul poate fi ajustat în funcție de preferințele tale.

Beneficiile țuicii fiarte pentru sănătate

Consumată moderat, țuica fiartă poate aduce numeroase beneficii organismului. De exemplu, ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge și poate fi de folos în cazuri de efort fizic prelungit. De asemenea, țuica fiartă poate contribui la prevenirea arterosclerozei și a infarctului miocardic, fiind considerată benefică și în cazurile de anemie. Este recomandat să nu depășești 30 ml pe zi.

Condimentele folosite în preparare, cum ar fi mărul, gutuia sau boabele de piper, pot sprijini digestia și îmbunătăți aroma băuturii. Piperul negru, de exemplu, are proprietăți antimicrobiene care ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv.

De asemenea, țuica fiartă poate fi folosită ca remediu pentru răceală. Frecțiile cu țuică pot stimula transpirația, ajutând corpul să elimine toxinele prin piele. În plus, țuica fiartă e benefică pentru ficat și bilă, datorită vitaminelor A, C, B și D pe care le conține. Aceste vitamine contribuie la regenerarea ficatului și la menținerea sănătății acestui organ esențial.

Vezi și Ţuica fiartă se bea obligatoriu din ceşcuţe. Ingredientul secret care o face medicament. De ce e bine să fie asociată cu ceapă şi slănina

DailyBusiness
Selena Gomez a spus DA! Logodnă de vis cu Benny Blanco și un inel spectaculos care a cucerit internetul
Spynews
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Bzi.ro
Moment rușinos pentru artista! Andreea Bănică a fost dată afară din restaurant!
Fanatik.ro
Orașul din România din care vor pleca două noi zboruri către Italia și Germania. Wizz Air are planuri mari cu acest aeroport
Capital.ro
ŞOC total pentru Elena Udrea. Instanţa Supremă a decis. Decizie definitivă
Playtech.ro
Ce să adaugi în aluatul de cozonac ca să crească mare și pufos. Drojdia nu e cel mai important ingredient
DailyBusiness
Cât te costă să faci Revelionul la hotelul deținut de Simona Halep în Brașov. Sportiva a investit o avere ca să-l facă să arate astfel
Adevarul
Ultimele zile ale lui Assad la putere. Ce s-a găsit în biroul său
wowbiz.ro
Ce se întâmplă cu soțul Ancăi Molnar, după jumătate de an de la moartea make-up artistei?
Spynews
Cristina Cioran este însărcinată din nou! Vedeta va deveni mamă pentru a doua oară. Primele ei declarații despre sarcină
Spynews
Anamaria Prodan și Ronald Gavril, clipe de tandrețe. Cât de îndrăgostiți sunt impresara și iubitul ei / FOTO
Evz.ro
Smiley, avertisment de ultimă oră pentru fani! Ce se întâmplă, de fapt
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
kanald.ro
Câte persoane primesc pensii speciale în România. Numărul lor a scăzut de la o lună la alta, potrivit CNPP
Cancan.ro
CNA a închis una dintre marile televiziuni din România! Care sunt motivele pentru care au întrerupt emisia
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost cel mai talentat. Toți românii l-au iubit enorm
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
stirilekanald.ro
Se spală rufe azi, 12 decembrie 2024, de Sfântul Spiridon? Este cruce neagră în calendarul ortodox
substantial.ro
Explozie în poligonul Goranu: cinci răniți evacuați la spital
MediaFlux
RĂSTURNARE privind VIITORUL GUVERN! S-a AFLAT de ABIA ACUM!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Netflix scumpește abonamentele în România: Noile tarife intră în vigoare din ianuarie 2025