Ministrul Educaţiei propune schimbări importante în anul şcolar 2025-2026. Câţi elevi vor fi într-o clasă

În prezent, Legea învățământului preuniversitar prevede că o clasă poate avea între 15 și 26 de elevi, cu o medie de 22.
Mircea Filipescu
12 dec. 2024, 20:52
Ministrul Educaţiei propune schimbări importante în anul şcolar 2025-2026. Câţi elevi vor fi într-o clasă

Începând cu anul școlar 2025-2026, structura claselor de liceu va suferi modificări semnificative, potrivit unui proiect depus de Ministrul Educaţiei. Noul regulament stabilește un număr standard de 24 de elevi pentru clasele a IX-a din liceele teoretice, vocaționale și tehnologice. Aceste schimbări se bazează pe prevederile Legii învățământului preuniversitar și au ca scop eficientizarea procesului educațional, dar și adaptarea la noile realități din sistemul de învățământ.

Vacanţa de iarnă 2024-2025. Răsfăţ maxim pentru elevi şi profesori, după vacanţa de Crăciun, vine vacanţa de schi

În prezent, Legea învățământului preuniversitar prevede că o clasă poate avea între 15 și 26 de elevi, cu o medie de 22. Totuși, printr-o ordonanță de urgență emisă în decembrie 2023, aplicabilitatea acestor prevederi a fost amânată până la începutul anului școlar 2025-2026. Conform noilor reglementări, toate formațiunile de studiu noi – cum ar fi clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a – vor fi formate din 24 de elevi.

Această standardizare a fost motivată de necesitatea unei mai bune organizări a procesului de învățare și de asigurarea unor condiții echitabile pentru elevi. De asemenea, se dorește o distribuție mai uniformă a resurselor umane și materiale în școli.

Deși majoritatea claselor vor respecta noul standard, există și excepții. Clasele din învățământul liceal cu frecvență redusă sau seral, dar și anumite clase din filiera tehnologică vor putea avea până la 26 de elevi. Mai mult, învățământul terțiar postliceal și de maiștri va permite un număr maxim de 28 de elevi pe clasă.

Alimente interzise la vânzare în școli! Ministerul Sănătății a publicat ”lista neagră” și ”lista sănătoasă”

În situații excepționale, școlile vor avea posibilitatea să ceară suplimentarea numărului de elevi peste limita impusă. Inspectoratele școlare județene (ISJ) sau Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) pot aproba un număr suplimentar de până la doi elevi, iar pentru depășiri mai mari, aprobarea va fi acordată de Ministrul Educaţiei.

Modificările vizează toate tipurile de învățământ preuniversitar, inclusiv filierele teoretice, vocaționale și tehnologice. Clasele din liceele de artă, sportive, pedagogice sau teologice vor respecta și ele noul standard de 24 de elevi. Aceasta reprezintă o provocare pentru școlile care funcționează deja la capacitate maximă sau care au dificultăți în gestionarea fluxului de elevi.

În cazul educației timpurii și al ciclurilor primare și gimnaziale, schimbările sunt similare, cu accent pe crearea unor formațiuni de studiu echilibrate și eficiente. Clasele pregătitoare, de exemplu, vor fi organizate tot pe modelul celor cu 24 de elevi.

”În situaţii excepţionale, bine motivate, în care transferul nu se poate face cu încadrarea în numărul maxim de beneficiari primari ai educației la grupă/formaţiunea de studiu, ISJ/ISMB poate aproba depăşirea efectivului maxim cu cel mult 2 beneficiari peste efectivul maxim, pe baza justificării din partea consiliului de administrație al unității de învățământ.

Pentru situațiile excepționale în care se solicită depăşirea cu peste 2 beneficiari primari a numărului maxim de  antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiunea de studiu, aprobarea va fi dată de Ministerul Educaţiei, conform metodologiei în vigoare”, este precizat în lege.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Temperaturi de necrezut. Primăvara revine în România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți