„Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și de părțile civile Ursu Ștefan Olga și Ursu Andrei Horia împotriva sentinței penale nr. 92/F din data de 09 mai 2024, pronunțată de Curtea de Apel București – Secția a II-a penală. Desființează sentința penală apelată și rejudecând: În temeiul art. 453 alin. (1) lit.a) din Codul de procedură penală, admite în principiu cererile de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București și de părțile civile Ursu Ștefan Olga și Ursu Andrei Horia împotriva sentinței penale nr. 196/F/17.10.2019 a Curții de Apel București – Secția I penală, definitivă prin decizia penală nr. 238/A/27.07.2023 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția penală și trimite cauza Curții de Apel București în vederea rejudecării cauzei în condițiile art. 461 din Codul de procedură penală”, se arată în minuta deciziei ICCJ.
Hotărârea este definitivă.
Pe 1 noiembrie 2023, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a depus o cerere de revizuire a hotărârii de achitare a torționarilor lui Gheorghe Ursu, decizie care devenise definitivă la data de 27 iulie 2023. Procurorii au solicitat rejudecarea cazului și condamnarea acestora pentru tratamente neomenoase.
În cererea de revizuire, procurorii Secției judiciare din cadrul PÎCCJ au argumentat că solicitarea se bazează pe „fapte sau împrejurări care nu au fost cunoscute la soluționarea cauzei”, după ce au obținut noi informații de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), precum și materialul documentar elaborat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în colaborare cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”. Aceste documente includ o analiză a cazurilor și a încălcărilor drepturilor omului în România în perioada 1980-1989.
Torționarii disidentului Gheorghe Ursu, Marin Pîrvulescu și Vasile Hodiș, au fost achitați definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție în 27 iulie 2023. Cei doi fuseseră trimiși în judecată la 1 august 2016 de către procurorii militari ai Parchetului instanței supreme, fiind acuzați de infracțiuni contra umanității.
Conform rechizitoriului, maiorul în rezervă Marin Pîrvulescu și colonelul în rezervă Vasile Hodiș, foști ofițeri ai Departamentului Securității Statului, au fost acuzați că au exercitat „acțiuni represive sistematice” împotriva lui Gheorghe Ursu în perioada în care acesta a fost urmărit informativ și judiciar pentru acte considerate „ostile regimului comunist”.
De asemenea, fostul ministru de Interne George Homoștean și Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului, au fost inculpați pentru complicitate la aceste infracțiuni. Cazul va fi rejudecat de Curtea de Apel București, în urma admiterii cererilor de revizuire de către ICCJ.
Citeşte şi: Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, trimis în judecată pentru luare de mită