Psihotronica este o disciplină care studiază interacțiunile psihice la distanță, inclusiv presupusele fenomene parasenzoriale (paranormale). Pe această disciplină se baza celebrul proiect de spionaj Stargate, care a fost desecretizat de CIA.
Proiectul Stargate a fost demarat în 1977, în plin Război Rece, când paranoia și competiția acerbă dintre marile puteri au generat inițiative cel puțin bizare, notează puterea.
Stargate a fost un proiect secret al armatei SUA, care studia în special o presupusă abilitate de a „vedea”, de la mare distanță, locuri și evenimente. Asta însemna, desigur, să ”vezi” și orice mișcare a inamicului și să te pregătești în consecință.
Proiectul nu mai este acum secret, pentru că a fost desecretizat de CIA. Astfel, oricine poate consulta acuma documentele ce au stat la baza studiilor despre… cum să ”vezi” la mare distanță.
Citește și Cât se câștigă la curățenie în Elveția. Mărturisirile făcute de o tânără au uimit pe toată lumea
După ce spionii americani au aflat că URSS cheltuie 60 de milioane de ruble pe an pe cercetări psihotronice, SUA a decis să contraatace. Și așa s-a născut, în statul Maryland, la Fort Meade, proiectul Stargate, al cărui scopul principal era explorarea potențialului fenomenelor psihice în aplicații militare și de informații interne.
Concret, proiectul urmărea selectarea și antrenarea celor cu presupusa abilitate de a ”vedea” la distanță, pentru misiuni de spionaj. Printre exemplele considerate notabile se numără Ingo Swann, care ar fi reușit să descrie cu precizie obiecte aflate pe un raft dintr-o altă cameră decât cea în care se afla.
Până la urmă însă, în 1995, Stargate a fost închis și desecretizat, după ce un raport al CIA a concluzionat că proiectul nu a fost niciodată cu adevărat util într-o operațiune de informații.
Evident, caracterul vecin cu SF-ul al proiectului nu avea cum să nu inspire, ulterior, cărți și filme. Printre peliculele celebre considerate aluzii la proiect se numără comedia neagră ”The Men Who Stare at Goats” (Omul care se holba la capre) din 2009, cu Jeff Bridges, George Clooney, Ewan McGregor și Kevin Spacey în distribuție.