Sarmalele sunt un preparat delicios, dar adesea evitat de gospodinele care se tem că nu le vor reuși. Deși nu necesită multe ingrediente, există un secret din Moldova care poate transforma sarmalele într-o delicatesă mai gustoasă, fragedă și suculentă. Poate că acest truc te va încuraja să le prepari, fiindcă nu ai cum să dai greș!
Sarmalele sunt, în esență, un fel de mâncare simplu de preparat, dar destul de pretențios când vine vorba de detalii. Un paradox, nu-i așa? Gospodinele din Moldova însă au dezvăluit secretul lor pentru sarmale perfecte: mălaiul. Acesta este ingredientul care lipseste din multe rețete, dar care garantează că sarmalele nu se vor desface în timpul gătirii. Dacă adaugi o lingură sau două de mălai în compoziție, vei obține nu doar sarmale delicioase, dar și mai pufoase.
Prepararea sarmalelor moldovenești necesită aproximativ două ore pentru a pregăti compoziția și a le înfășura în varză, plus aproape cinci ore de gătire. Fierberea rapidă nu este soluția, așa că este recomandat să le lași pe aragaz sau în cuptor, într-un vas de lut.
Citește și Cum prepară gospodinele din Maramureș sarmalele de Crăciun. Aceasta este rețeta tradițională
Ingrediente:
500 g carne tocată amestec porc-vită
50 g orez
1 ceapă medie
400 g roșii în bulion
3 linguri pastă de tomate
2 linguri mălai
verdeață (pătrunjel, mărar)
sare, piper, cimbru
varză murată
untură sau ulei
costiță afumată sau bacon
Toacă mărunt ceapa, pătrunjelul și mărarul. Carnea, preferabil mai grasă, se amestecă cu ceapa și verdeața, apoi se adaugă orezul bine spălat și 200 g din roșiile din conservă tocate. Se asezonează cu sare, piper și cimbru, amestecând bine compoziția. Se lasă să se odihnească puțin.
Pregătește varza: fiecare foaie de varză se taie în dreptunghiuri, având în vedere că sarmalele moldovenești sunt mici. Resturile și cotoarele foilor se toacă mărunt și se pun pe fundul vasului în care vor fierbe sarmalele.
Unge bine vasul cu grăsime, apoi pune jumătate din varza tocată mărunt pe fundul vasului, alternând cu feliuțe de costiță afumată sau bacon. Așază sarmalele, având grijă să pui și câteva bucăți de afumătură între straturi. Deasupra pune restul verzei tocate, puțină afumătură și un sos din roșiile rămase și pasta de tomate, diluat cu aproximativ 500 ml apă.
Gătește sarmalele la foc mic, timp de aproximativ 5 ore, pentru a le da acel gust autentic și savuros.
Acesta este secretul pentru sarmale moldovenești delicioase, care nu se vor desface și care vor deveni un adevărat festin pentru masa de Crăciun.