Un nutriţionist ne învaţă cum să mâncăm corect slănina. Ce trebuie să faci obligatoriu înainte. Mit spulberat despre combinaţia cu ceapă şi pălincă

Sezonul rece este perioada propice pentru prepararea slăninei. Cu toate că românii consideră că mâncarea de la ţară este sănătoasă, nutriţioniştii atrag atenţia cu privire la riscurile la care se expun cei care consumă slănina incorect. Care este, de fapt, adevărul despre mâncarea tradiţională a românilor?
Alina Costache
13 dec. 2024, 16:52
Un nutriţionist ne învaţă cum să mâncăm corect slănina. Ce trebuie să faci obligatoriu înainte. Mit spulberat despre combinaţia cu ceapă şi pălincă

Un cunoscut nutriționist din Ucraina, Liudmila Goncearova, a vorbit despre cum se consumă, corect, slănina. Produsul trebuie mâncat în forma sa crudă, iar cantitatea consumată nu trebuie să depășească 50 de grame, spune specialista. Atunci când este gătită sau afumată, slănina își pierde proprietăți utile, deoarece grăsimile își schimbă structura biochimică în astfel de procese.

Ţuica fiartă se bea obligatoriu din ceşcuţe. Ingredientul secret care o face medicament. De ce e bine să fie asociată cu ceapă şi slănina

Cum trebuie consumată slănina. Este important să fie crudă!
Nutriționista Goncearova spune că slănina trebuie consumată separat de alte alimente, însă este permis să fie mâncată alături de ierburi, castraveți sau frunze de salată. Important este ca înainte și după consumul de slănină, să nu mâncăm timp de patru ore.

„50 de grame de slănină la o mâncare este cantitatea maximă. Slănina crudă trebuie tăiată felii subțiri și mâncată cu ierburi, castraveți verzi sau frunze de salată, se condimentează cu orice ulei vegetal nerafinat care vi se potrivește și este consumată în acest fel”, a spus nutriționista, recomandând ca slănina să fie condimentată cu sare de Himalaya întrucât prezintă o cantitate mare de minerale, potrivit noi.md.

Mit spulberat: Slănina cu ceapă și pălincă nu este sănătoasă
Un articol care a împânzit internetul și care a primit mii de aprecieri pe rețelele de socializare prezintă o informație care este eronată. Se pare că slănina cu ceapă și pălinca nu este atât de sănătoasă pe cum se credea, potrivit poziției președintelui de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Nicolae Hâncu.

Medicul susţine că slănina este extrem de nesănătoasă, chiar dacă se consumă cu ceapă şi palincă. „Mitul alimentaţiei „de la ţară” nu noi l-am creat, ci media. Eu combat puteric aceste lucru spunând că alimentaţia sau sfaturile ce ne trimit la alimentaţia bunicilor nu sunt deloc demne de urmat. Eu ştiu ce mâncau bunicii şi cum erau preparate alimentele. Se consumau alimente foarte grase, prăjeli gătite în grăsimea de porc, se bea lapte de bivoliţă cu grăsimea de două degete. Gastrotehnia bunicilor era una care pregătea alimente nesănătoase. Nu înţeleg de ce se fac aceste trimiteri tot timpul către o alimentaţie ce deloc, deloc nu era sănătoasă”, a declarat profesorul Nicolae Hâncu.

„Slănina înseamnă grăsime saturată extrem extrem de nesănătoasă pentru organism, chiar dacă e cu ceapă şi ţuică. Nu are nicio legătură cu sănătatea. Ţăranul român ce se ducea şi lucra de dimineaţa de la 5 până apunea soarele, la muncă, trebuia să-şi pună ceva de mâncare? Îşi punea ce avea şi el, o bucată de pâine, slănină care nu se strica şi apă. Să nu credeţi că bea ţuică acolo, pe câmp. Eventual o bea acasă, când sosea.

Cei de la ţară care aveau o condiţie economică bună mâncau nesănătos, iar cei ce nu aveau o condiţie economică bună, pur şi simplu se denutreau. Niciuna dintre variante nu este în regulă. O alimentaţie sănătoasă aşa cum o recomandă nutriţionişti astăzi, aproape nu exista în urmă 50 ani, pentru că despre această perioadă vorbim. Sigur că veţi veni să spuneţi că ţăranul avea activităţi fizice intense, dar atunci nu existau săli de sport, bazine de înot.

Când e cel mai bine să mănânci slănină: dimineața sau seara? Ce spun nutriţioniştii despre „somonul cu picioare”

Recomandările pe care medicii le fac astăzi şi care sunt urmate nu existau atunci. Mă refer la practicarea sportului, fumatul era la el acasă, la fel şi consumul de alcool. În loc de iaurt se consuma iaurt din lapte de bivoliţă. În casa bunicilor mei laptele de bivoliţă era considerat un simbol al sănătăţii. Azi îl mai consumă cineva? Nu”, a mai explicat doctorul.

 

Nutriționist Mihaela Bilic recomandă: Cu ce combinăm slănina și caltaboșul pentru a nu ne cădea greu la stomac –

Preparatele din porc, nelipsite în aceste zile de pe mesele românilor, trebuie consumate în cantitate mică, la începutul mesei.

Specialistul spune că aceste produse tradiționale care conțin doar proteine și grăsimi. Din acest motiv este necesar să le consumăm cu moderație pentru a evita problemele de sănătate. Nutriționistul spune cum trebuie să le consumăm ca să nu ne cadă greu, având în vedere că sunt grase.

“PORC”-ării pentru un Crăciun tradițional
Slăninuță afumată, leber și caltaboș-un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat etc. Ingredientele sunt tocate mărunt, apoi sunt puse in membrană naturală și fierte. Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Dpdv nutritiv avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 14%) și dacă nu le mâncăm cu pâine se potrivesc și în dieta proteică.

Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive- produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică, pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului. Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă, o linguriță de muștar sau dulceață de ardei iute- cât să taie gustul gras”, arată medicul.

De asemenea, aceste preparate pot fi consumate alături de legume proaspete sau murături.

„Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași. Și nu poate fi masă de Crăciun fără “PORC”-ării, fie ele făcute în casă sau cumpărate!”, arată specialistul.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii