Apă minerală contaminată cu substanțe chimice periculoase. Sănătatea oamenilor și capacitatea de reproducere a acestora pot fi grav afectate

Substanțe chimice descoperite de cercetători în apa minerală. Sănătatea oamenilor poate fi pusă serios în pericol, pe termen îndelungat.
Filip Stan
13 dec. 2024, 15:42
Apă minerală contaminată cu substanțe chimice periculoase. Sănătatea oamenilor și capacitatea de reproducere a acestora pot fi grav afectate
Substanțe chimice periculoase descoperite în apa minerală

Cercetătorii au descoperit că apa minerală din mai multe țări din europene conține TFA, o substanță periculoasă din grupul PFAS, cunoscută și ca „chimicale pentru totdeauna”.

Substanțele cu pricina sunt rezistente în mediu și nu se descompun ușor, fiind găsite în apă, sol și organisme vii. Potrivit studiilor, poluarea provine din utilizarea excesivă a pesticidelor, iar nivelurile depășesc limitele de siguranță stabilite de autoritățile europene, scrie The Guardian.

Citește și: Bani mai mulţi pentru bolnavii de cancer. Guvernul a suplimentat cu peste 207 milioane lei bugetul pentru spitalul „Bagdasar Arseni”

Apa minerală ar trebui să fie curată și izolată de substanțele chimice create de om. Se consideră că această contaminare privine din aplicare intensivă a pesticidelor care conțin TFA sau compuși care se transformă în TFA în mediu.

Pesticide Action Network Europe a detectat TFA în 10 din 19 ape minerale, nivelurile fiind de până la 32 de ori mai mari decât pragul care ar trebui să declanșeze acțiuni de reglementare în UE.

„Aceasta a trecut complet neobservat și este îngrijorător, pentru că bem TFA”, a spus Angeliki Lysimachou, coautor al lucrării din cadrul Pesticide Action Network Europe.

Lysimachou subliniază faptul că cercetătorii nu dau vina pe producătorii de apă minerală, deoarece nu ei sunt cei care au cauzat această problemă.

Descoperirea vine în contextul în care cercetătorii încearcă să obțină o înțelegere mai bună a poluării cu TFA la nivel global. Chiar dacă au stabilit de multă vreme că poluarea cu PFAS este omniprezentă, au descoperit niveluri de TFA de ordinul magnitudinii mai mari decât alte substanțe chimice persitente.

TFA este un refrigerant comun, care a fost conceput pentru a fi un înlocuitor sigur al gazelor cu efect de seră, cum ar fi CFC-urile, și este folosit frecvent în producția de energie curată. Cercetările recente spun despre acesta că este un puternic gaz cu efect de seră, care poate rămâne în atmosferă timp de 1.000 de ani.

Citește și: Pericolul ascuns din frizerie. „Boala săracilor”, afecțiunea cu care se confruntă tot mai mulți bărbați

Totuși, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a exclus recent TFA din clasificarea ca PFAS, ceea ce îl supune unui control mai redus. Grupurile de sănătate publică au afirmat că EPA se confruntă cu presiuni, deoarece TFA este o sursă importantă de venituri pentru producătorii de substanțe chimice.

Comisia Europeană propune, între timp, interzicerea a două pesticide comune care conțin compuși de TFA și este posibil ca în curând să fie clasificat drept toxicant pentru reproducere.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
Regulă nouă la bloc 2025. Interzis pentru românii care stau la bloc. Amendă de 6.000 de lei pentru vecini
Playtech.ro
Cum trebuie reglată tetiera din maşină pentru a te proteja în caz de accident. Prea puţini şoferi ţin cont
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Ce se ascunde în spatele propunerii lui Nicușor Dan de a negocia cu Antonescu și Lasconi o ieșire din cursa pentru Cotroceni
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Zodiacul iubirii pentru aprilie. Plăceri senzuale și ispite noi. Nu toate semnele vor rezista tentațiilor
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Usher, vrăjit de o româncă! Cine e Roberta Maria, bomba sexy care a petrecut pe Arena O2, din Londra, cu artistul internațional
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Ion Iliescu. Ce se va întâmpla cu fostul președinte al României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a rămas Vladimir Putin fără vodca lui preferată: povestea unei bătălii legale orchestrate la București