Iar de sărbători, de pe masa românului nu lipsesc mâncărurile grele. Şi ce bine merge o porţie de murături cu o friptură de porc, dar şi cu cârnaţi, caltaboşi sau tobă. Nu mai spunem de cât de bine se combină gustul murăturilor cu cel al tocăniţelor sau cartofilor prăjiţi.
Însă, fie din lipsă de timp, fie pur şi simplu din comoditate, puţine românce mai pun murături în zilele noastre. Preferă să le cumpere de la piaţă sau din supermarket, iar preţurile lor nici măcar nu sunt mari. În felul acesta, se scuteşte şi timpul pierdut cu prepararea lor, dar şi, în unele cazuri, bani, căci, adesea, kilograme întregi de murături rămân neconsumate luând destinaţia ghenă de gunoi.
În cele mai mari pieţe din Iaşi, cea din Nicolina și cea din Alexandru Cel Bun, comercianţii vin cu sortimente variate de murături, la preţuri decente. Nu duc lipsă de clienţi, iar clienţii nu se plâng de preţuri.
Preţul unui kilogram de murături variază între 8 și 18 lei, potrivit BZI. Un kilogram de varză murată, spre exemplu, costă între 8 şi 10 lei.
„Eu am terminat deja gogonelele pe anul acesta. A cumpărat lumea la greu, până acuma. Varza o am la 10 lei per kilogram, la pepene, 15 lei per kilogram, și la castraveți, 18 lei per kilogram. La mine, cel mai bine s-au cumpărat gogonele, prin urmare, nici nu mai am. La bidoane, s-a cumpărat cel mai mult.
Anul trecut, la mine la tarabă, prețurile au fost aceleași. Castraveții proaspeți verzi erau la 15 lei per kilogram, deci 3 lei în plus pentru tot procesul de murare și toate ingredientele, și mai ales munca mea.
Citeste si Cine are interzis la murături. Bolile care se pot agrava dacă le consumi
Eu, cu soțul, mă ocup de pusul murăturilor, suntem de 16 ani în piață. Am și ardei iuți la punguță, sunt 5 lei. La fel și legătura de hrean, tot 5 lei. Am pus murăturile de la sfârșitul lui septembrie. Acum e o perioadă mai aglomerată, vin românii din străinătate și cumpără, mai duc și pe acolo pe la rude. După sărbători, nu se mai vinde”, a spus o comerciantă din piața Alexandru Cel Bun pentru sursa citată.
Faţă de 2023, preţurile au crescut, în general, cu câţiva lei. Clienţii, însă, „nu strâmbă din nas„, cum spune cun comerciant, ştiind că marfa este de calitate.
„La mine, varza murată e 8 lei per kilogram, castraveții murați sunt la 15 lei per kilogram, gogonelele, la fel, și pepenii murați, la 10 lei per kilogram. Varza am scumpit-o cu 2 lei, era 6 lei anul trecut. La gogonele și castraveți am mărit cu 3 lei per kilogram.
De obicei, cel mai des se cumpăra varza și castraveții. Oamenii nu strâmbă din nas la prețuri, eu zic că sunt ok. Murăturile le-am pus din august-septembrie.
În ceea ce privește varza, am făcut un stoc de 20-30 de tone. Castraveți am pus cam 4-6 tone, iar la gogonele, cam 2 tone. Pepenele e din producția mea de la Suceava. Au început să se facă și la noi, eu am pus 2 tone de pepeni mai mici și mari”, a spus Ioan Măriciuc, un comerciant din piața Nicolina.
Din lipsă de timp, din comoditate sau din pricina faptului că au rămas cu murături nemâncate pe care au trebuit să le arunce, multe gospodine preferă să nu mai pună murături. Îşi cumpără din piaţa doar cantitatea de care au nevoie, scutind muncă şi bani.
„Eu nu mai pun murături de câțiva ani buni. De ce să mai pun? Cred că în fiecare an aruncam câteva kilograme bune, pur și simplu nu se consumau.
Și dacă stai să te gândești și cât dai și pe ingrediente, și pe apă, și pe munca ta, mai bine nu mai pui. Așa, când îmi trebuie ceva, merg la piață”, a dezvăluit o clientă din piața Alexandru Cel Bun.