Tribunalul Prahova a admis, vineri după amiază, contestaţia înaintată de Horaţiu Potra la măsura controlului judiciar impusă în ceea ce îl priveşte prin decizie a Judecătoriei Ploieşti. Instanţa a respins contestaţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti care solicitase arestarea preventivă a acestuia.
UPDATE – ”În temeiul art. 4251 alin. (7) pct. 1 lit. b) rap. la art. 202 Cod procedură penală, respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti împotriva încheierii penale nr. 162 din data de 10.12.2024, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti. În temeiul art. 4251 alin. (7) pct. 2 lit. a) rap. la art. 202 Cod procedură penală, admite contestaţiile formulate de inculpaţii Potra Horaţiu şi Lup Andrei-Florin, împotriva încheierii penale nr. 162 din data de 10.12.2024, pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Ploieşti, pe care o desfiinţează în tot şi rejudecând: În temeiul art. 227 alin. (1) Cod procedură penală, respinge ca nefondată propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de inculpaţii Potra Horaţiu şi Lup Andrei-Florin”, se aată n minuta instanţei.
Prezent, vineri, la Ploieşti, unde se discută cererea procurorilor de emitere a unui mandat de arestare preventivă pe numele său şi al şoferului său, Horaţiu Potra neagă că ar fi avut discuţii cu Călin Georgescu,
„Nu am discutat cu domnul Georgescu, am discutat cu securitatea domnului Călin Georgescu”, a declarat Horaţiu Potra.
Întrebat dacă îi asigură paza lui Călin Georgescu, Potra a răspuns negativ.
: ”Nu asigură! Nu sunt oamenii mei, ci sunt nişte băieţi de treabă care au lucrat înainte în Congo, la ora actuală nu lucrează” şi pe care îi cunosc”., a spus el.
În legătură cu discuţiile pe care le-ar fi avut cu Călin Georgescu la Ciolpani, Potra a spus că familia acestuia „a fost ameninţată şi voia să crească gradul de protecţie”. „Şi noi am rugat ca să rămână această discuţie secretă”, a completat Potra.
Reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au declarat pentru News.ro că Tribunalul Prahova a respins propunerea de arestare preventivă formulată de procurori pe numele lui Horaţiu Potra ş a şoferului acestuia, Andrei Florin Lup.
În schimb, instanţa de judecată a admis contestaţia inculpaţilor şi a ridicat măsura controlului judiciar impusă în ceea ce îi priveşte pe cei doi, măsură care le limita o serie de drepturi, între care acela de a ieşi din judeţul Sibiu sau pe cel de a purta sau folosi arme.
Decizia Tribunalului este definitivă.
Ancheta a fost deschisă după ce Horaţiu Potra, fost luptător în Legiunea Străină, consilier local în Consiliul Local Mediaş, şi un tânăr de 22 de ani, au fost opriţi, în judeţul Prahova, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar asupra lor au fost găsite arme albe (macete, săbii, pumnale), arme de foc, precum şi importante sume de bani (aproximativ 18.000 USD şi 25.000 lei), laptopuri, medii de stocare şi o dronă profesională.
Procurorii spun că, în ceea ce priveşte aceste obiecte, ”se presupune că urmau a fi folosite pentru instigarea unor persoane în comiterea de infracţiuni în cadrul unor întruniri publice neautorizate şi recompensarea acestora”.
Din documentele anchetatorilor Un apel la 112 a semnalat că Potra împreună cu 20 de bărbaţi foşti luptători în Legiunea Străină, au plecat din Mediaş având asupra lor arme şi se îndreaptă spre Bucureşti, conform anchetatorilor.
Pe grupul de WhatsApp al asociaţie lui Horaţiu Potra au fost postate mesaje referitoare la participaea, în 8 decembrie, la o adunare publică în Bucureşti. Aceasta era prezentată ca fiind un marş paşnic pentru susţinerea statului de drept.
Cel care a prezentat pe grup şi locaţia exactă de desfăşlurare a adunării a fost Potra, care a afirmat că aceasta ar urma să se desfăşoare în faţa Catedralei Neamului, la ora 12.00.
Anchetatorii au mai consemnat că, în 7 decembrie, la Centrul de echitaţie Jbara Horses, a avut loc o întâlnire în condiţii de clandestinitate, la care există indicii că au participat Călin Georgescu, Horaţiu Potra, Eugen Ionuţ Sechila, şi el fost combatant în Legiunea Străină şi surprins în imagini alături de Călin Georgescu.