AMENZI 2025. Capcanele majorării salariului minim. Şoferii scot din portofel 700 de lei pentru banala centură de siguranţă

Punctul de amendă ar putea depăși 200 de lei de la 1 ianuarie 2025. Majorarea salariului minim va însemna și creșterea amenzilor pentru contravențiile rutiere, asta dacă Guvernul nu va decide plafonarea punctului de amendă la nivelul actual.
Filip Stan
04 ian. 2025, 08:54
AMENZI 2025. Capcanele majorării salariului minim. Şoferii scot din portofel 700 de lei pentru banala centură de siguranţă

AMENZI 2025. Începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul minim brut va crește la 4.050 de lei, de la 3.700. De această măsură vor beneficia aproximativ 1,8 milioane de salariați din România.

Majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2025 va însemna și creșterea amenzilor pentru contravențiile rutiere, asta dacă Guvernul nu va decide plafonarea punctului de amendă la nivelul actual. Concret, valoarea punctului-amendă va crește de la 165 de lei, la cât este plafonată până la finalul anului, la 202,5 lei.

„Ordonanţa-trenuleţ” loveşte bugetarii. Salarii, sporuri şi angajări, îngheţate din 1 ianuarie 2025

Această creștere se va traduce în sancțiuni mai mari pentru contravențiile rutiere. De exemplu, pentru clasa I de sancțiuni (două sau trei puncte-amendă), amenzile vor varia între 405 și 607 lei, comparativ cu valorile actuale de 330 și 495 de lei. Pentru șoferii care uită să își pună centura de siguranță, sancțiunea presupune 2 sau 3 puncte de amendă, respectiv 460 de lei sau 690 de lei. Totuși, șoferii români au posibilitatea să achite jumătate din amendă în termen de 15 zile, potrivit legii

AMENZI 2025. Prima creștere a amenzilor de circulație după 6 ani de „îngheț”: Punctul-amendă, calculat din 2024 la 5% din salariul minim brut – „Ordonanța trenuleț”

Amenzile de circulație vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024, potrivit „Ordonanței trenuleț”, iar punctul-amendă se va calcula la 5% din salariul minim brut pe economie, nu la 10% așa cum prevede actuala legislație. În prezent, punctul-amendă este 145 lei, plafonat prin OUG la valoarea din 2017, practic cea mai mică amendă de circulație (290 – 2 puncte amendă) este în cuantum de 145 de lei dacă se achită în 15 zile.

„Ordonanța trenuleț” sau „Ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene” preia noul mod de calcul pe care Ministerul Afacerilor Interne l-a propus încă din octombrie într-o ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Rutier.

Ministrul Muncii va demisiona. Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor în 2025? Indexarea şi Mica Recalculare, în pericol

Ce prevede Ordonanța Trenuleț pentru amenzile de anul viitor: „Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului.”

În prezent salariul minim este de 3.300 lei, deci practic amenda ar urma să crească de la 145 la 165 de lei. În urma negocierilor s-au avansat variantele (în etape) de 3.700 și 3.800 de lei, după cum Economedia a explicat aici. La o valoare a salariului minim brut de 3800 de lei, amenda minimă ar urma să ajungă la 190 de lei pentru persoane fizice. Pentru persoanele juridice sancțiunile din Codul Rutier sunt cuprinse între 21 și 100 puncte amendă.

Majorarea salariului minim brut cu 9,46% se va aplica de la 1 ianuarie 2025. Creșterea netă pentru salariați va fi de 212 lei. Măsura va intra în vigoare de anul viitor, după ce a fost aprobată într-o ședință de Guvern de la jumătatea lunii noiembrie.

Măsura are un impact direct asupra angajaților și angajatorilor, pentru salariați fiind un motiv de bucurie. Am vrut însă să aflăm cât de mare va fi impactul pentru angajatori și mai ales dacă majorarea salariului minim ar putea duce și la o eventuală creștere a venitului mediu, având în vedere situația economică actuală din România.

Cum afectează creșterea salariului minim angajații și angajatorii din România

Analistul Aurelian Dochia este de părere că în 2025 salariile medii nu vor crește, iar majorarea venitului minim ar putea aduce un dezechilibru în economia românească, având în vedere că vorbim de o serie de creșteri accelerate pe care le-am văzut încă din 2024.

„Probabil că anul viitor nu vom asista la o creștere atât de importantă a salariului mediu cum a fost până acum. Asta în primul rând din cauza faptului că economia nu înregistrează o creștere și anul acesta salariile au crescut mult mai repede decât a crescut economia, ceea ce produce un dezechilibru”, a explicat Aurelian Dochia, pentru WOWbiz.ro.

În ceea ce privește impactul pe care această creștere îl  va avea asupra angajatorilor, Aurelian Dochia trage un semnal de alarmă și vorbește despre faptul că multe dintre firmele ce activează cu angajați plătiți cu salariul minim ar putea avea probleme în 2025.

Aceștia fie vor crește prețul produselor, fie, după caz, există riscul ca unele dintre ele să intre chiar și în insolvență. „În ceea ce privește salariul minim, acesta a fost într-adevăr crescut în mod accelerat în ultimul an de zile, dar într-un context de economie în creștere nu au fost efecte negative evidente.

În momentul de față însă, s-ar putea să se ajungă la un moment în care aceste creșteri de salariu minim să înceapă să manifeste și consecințe negative pentru economie, în sensul că sunt multe sectoare economice care probabil că nu vor putea să facă față acestor creșteri de salarii, de exemplu industria de prestări servicii, confecții, chiar și multe restaurante și așa mai departe sunt domenii în care se lucrează cu salariul minim și dacă va crește pachetul salarial în aceste sectoare, firmele nu mai sunt capabile de plată.

Probabil că nu vor putea să transfere toate aceste plăți, deci va crește și prețul produsului și s-ar putea să apare implicații de creșteri de prețuri odată cu această creștere salarială. Totuși, nu va crește prețul integral, iar unele firme s-ar putea să aibă dificultăți și vom înregistra mai multe falimente”, a mai precizat acesta.

DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
Au divorțat oficial! Despărțirea momentului în lumea vedetelor
Capital.ro
Se prăbușește planul lui Călin Georgescu. Mitică Dragomir l-a dat în sfârșit de gol
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Case de 1 Euro în Italia. Cum să-ți cumperi o vilă de vis în Toscana sau pe Coasta Amalfi cu un preț surprinzător
Adevarul
Data la care ar putea fi încheiat un acord de pace, inițiat de SUA, între Moscova și Kiev
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Vești proaste pentru acești șoferi. Vor plăti foarte scump
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
Gigi Becali, victima noului virus chinezesc: „Nu am mai pățit niciodată”. Cum se simte patronul FCSB
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. Anunțul oficial al procurorilor a venit azi, 7 ianuarie
StirileBZI
Aproape 2 milioane de români au salariile mărite de la 1 ianuarie 2025! Angajatorii care nu respectă legea riscă pedepse aspre
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Turist străin decedat după un accident cu snowmobilul în Azuga
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
În premieră, o femeie este numită prefect la Vatican