Cu ”motorul” Georgescu în emisiunile de seară de după alegeri, în studio sau la telefon, Realitatea a avut o ascensiune fără precedent în decembrie, după alegeri.
În septembrie-octombrie, postul avea, în medie, 50.000 de telespectatori în medie pe zi pe segmentul de vârstă 18+, cam cât avea și Digi24. Lider autoritar era România TV, cu aproape 190.000 de telespectatori, în timp ce Antena 3 avea 150.000.
Luna noiembrie, care a inclus campania electorală și primul tur al prezidențialelor, a adus creșteri la toate cele patru posturi principale de știri, notează hotnews. Astfel, Realitatea și Digi 24 au atins o medie zilnică de circa 80.000 de telespectatori, în timp ce România TV și Antena 3 și-au menținut pozițiile 1 și 2 în top, fiind de trei, respectiv două ori mai urmărite.
În primele 12 zile din decembrie însă, Realitatea TV a urcat până la locul 2, cu 255.000 de telespectatori, în medie, pe zi. România TV s-a menținut lider și în acest interval, având 264.000 de români în fața micilor ecrane, potrivit cifrelor de audiență.
Creșterea postului Realitatea TV s-a datorat în primul rând candidatului Călin Georgescu, care a fost prezent în studio sau a avut intervenții telefonice exclusiv la acest post, în emisiunile realizate de Anca Alexandrescu. În rest, Georgescu n-a fost prezent în alte emisiuni TV live, preferând să mai comunice doar prin câteva emisiuni online și mesaje preînregistrate, difuzate online.
Ascensiunea Realitatea TV a fost confirmată inclusiv în seara când ProTV a transmis primul film al seriei ”Singur acasă”. Atunci, Pagina de Media scria: ”Milioane de români la Pro TV, surpriză locul doi: Realitatea, cu dezinformările lui Georgescu!”. Titlul respectiv era argumentat de afirmații ale candidatului la prezidențiale precum ”se forţează această intrare în război prin România”, pentru ca oamenii să nu mai vadă că ”în lume nu mai sunt bani decât din tastatură”.
Exclusivitățile marca Georgescu la Realitatea TV au avut însă și efecte nefavorabile acestui post. Astfel, postul a fost sancționat de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) pentru dezinformare și afirmații homofobe, prin amenzi și întreruperea emisiei pentru 10 minute, mai notează aceeași sursă.
Conform sursei citate, Călin Georgescu a spus la Realitatea TV, printre altele, că pentru ca oamenii să nu descopere că banii au ajuns o ficțiune, se pregătește războiul generalizat împotriva Rusiei, care va începe din România. Totul vine de la cabala care conduce lumea, a mai spus Georgescu.
”Nu mai sunt bani decât din tastatură. Vă amintiţi că am discutat asta împreună cu dumneavoastră. Pentru a acoperi această manevră, singura soluţie este acest război care poate acoperi tot”, i-a spus Georgescu prezentatoarei Anca Alexandrescu.
Candidatul la prezindențiale a mai afirmat că ”se forţează această intrare în război prin România, pentru ca administraţia Biden să rămână în poziţie şi să nu poată să vină… de fapt, miza aceasta este”.
Cu altă ocazie, Călin Georgescu a spus, într-o intervenție la telefon, că nu Rusia, ci Ucraina este adversarul României.
Tot pe fondul ascensiunii la capitolul audiență, Realitatea TV a înregistrat un declin uriaș al volumului de publicitate.
În noiembrie, pe Realitatea au fost difuzate 20.300 de spoturi, ceea ce înseamnă, în medie, un număr de 5.400 de spoturi în opt zile. Comparativ, în primele opt zile din decembrie, pe Realitatea au fost difuzate doar 233 de spoturi!
Astfel, conform sursei citate, numărul spoturilor a scăzut sub 5 la sută din volumul celor din noiembrie.
Potrivit aceleiași surse, dintre cele 138 de firme care și-au făcut publicitate pe Realitatea, au rămas doar 21. Asta înseamnă că 85 la sută dintre firmele din noiembrie nu au mai fost pe post la începutul lui decembrie, luând în calcul drept rămase pe cele care au mai avut peste unul-două spoturi în totalul celor opt zile de referință.
Lista firmelor care nu mai sunt pe Realitatea, dar continuă să fie prezente în spoturi pe alte posturi, include atât companii mari, cât și business-uri mici sau medii.
Companiile plecate cu publicitatea de acest post sunt din numeroase domenii, de la lactate și farmaceutice la retail, tehnologie, finanțe, dulciuri și aparatură casnică.