Marcel Ciolacu relatează, într-o postare de duminică seară pe TikTok, care au fost momentele-cheie ale aderării depline la Schengen. Premierul spune, printre altele, care a fost momentul de cumpănă și dezvăluie totodată cine sunt oficialii străini care au contribuit la reușita acestui demers esențial pentru țara noastră.
Un rol foarte important l-a avut, astfel, o întâlnire avută în SUA, la Washington, cu secretarul de stat american Antony Blinken.
Premierul Marcel Ciolacu subliniază totodată contribuția premierului maghiar Viktor Orban.
”Acum 2 ani s-a încercat aderarea României la Spațiul Schengen și Austria și Olanda s-au opus. După acel șoc am avut o abordare diferită de fostul guvern. Am avut în primul rând o întâlnire cu cancelarul Olaf Scholz, pe urmă am avut cu prim-ministrul din acea vreme, cu Mark Rutte al Olandei. Și, nu în ultimul rând, mai multe discuții neoficiale avute cu cancelarul Nehammer.
După o întâlnire la Washington cu secretarul de stat Blinken, am hotărât să splităm aderarea României la Spațiul Schengen. Anul trecut am făcut-o maritim și aerian și s-a văzut creșterea economică și dezvoltarea Portului Constanța și cei care circulă cu avioanele cât de ușor este, iar anul acesta am reușit și terestru, pe o înțelegere deja avută de anul trecut, în care toți oamenii politici ne-am ținut de cuvânt și o implicare, trebuie să fiu foarte sincer, a prim-ministrului Viktor Orban pentru că el prezida Consiliul European”, a explicat Ciolacu, în postarea de pe TikTok.
@marcel_ciolacu Storytime despre intrarea în #Schengen 🌎 #marcelciolacu #psd #romania #emotii #storytime ♬ original sound – marcel_ciolacu
În același context, premierul ține să aprecieze și rolul ministrului de Interne Cătălin Predoiu, care a negociat ”toate detaliile tehnice” ale aderării.
”Toate detaliile tehnice, trebuie să fiu corect, au fost negociate de către Cătălin Predoiu, ministrul de Interne. Astfel încât, în sfârșit, după 13 ani am reușit acest lucru”, spune, citat de gandul, Marcel Ciolacu.
În aceeași postare, prim-ministrul subliniază, o dată în plus, importanța aderării complete la spațiul Schengen.
”Este un lucru foarte benefic pentru noi toți, pentru că din acest moment românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua”, spune șeful guvernului.
Aderarea completă a României la Schengen de la 1 ianuarie 2025 a fost consfințită la 12 decembrie, prin vot, de miniștrii de interne ai țărilor din UE.