Cresc salariile cu până la 20 la sută! Cine va beneficia de majorare și de când

Salariile unui număr important de români vor crește cu până la 20 la sută anul viitor. Iată, mai jos, cine vor fi beneficiarii acestei majorări semnificative.
Irina Dumitrescu
16 dec. 2024, 09:01
Cresc salariile cu până la 20 la sută! Cine va beneficia de majorare și de când

Salariul minim pe economie crește, la 1 ianuarie 2025, de la 3.700 de lei în prezent la 4.050 de lei brut. Independent de această creștere, salariile celor plătiți cu leafa minimă pe economie de minimum doi ani vor beneficia de o majorare de până la 20 la sută!

Această majorare este o prevedere legală valabilă de la 1 ianuarie 2024. Datorită cadrului legal în vigoare, vor crește cu până la 20 la sută salariile celor plătiți cu leafa minimă de peste 24 de luni indiferent dacă aceștia au contract cu normă întreagă sau cu normă parțială.

Astfel, anul viitor, vor fi majorate salariile celor plătiți cu leafa minimă pe economie prin contracte încheiate cel mai târziu la 1 ianuarie 2023.

Prevederea legală privind această majorare s-a aplicat și anul acesta, beneficiari fiind 406.293 de salariați.

Specialistul în resurse umane Sorina Faier a explicat rațiunile majorării.

”Într-un mediu economic în care prețurile bunurilor și serviciilor cresc, este de așteptat ca angajatorii să ajusteze salariile pentru a menține standardul de viață al angajaților. (…) Costul vieții crește constant și inflația afectează puterea de cumpărare a angajaților, este esențial ca și legislația muncii să se adapteze acestor schimbări. Una dintre modificările semnificative în legislația muncii în multe țări, inclusiv România, este obligația angajatorilor de a majora salariile angajaților plătiți cu salariul minim după o perioadă de doi ani. Această reglementare are ca scop nu doar protecția angajaților, ci și stimularea unui climat de muncă sănătos și motivant”, a spus Faier, pentru ziare.com.

Potrivit specialistului în recrutare, astfel de majorări nu reprezintă doar o responsabilitate legală a angajatorilor, ci și un semn de respect față de munca depusă de salariați. ”Această practică nu doar că ajută la păstrarea talentelor, ci oferă și un stimulent pentru angajați de a se implica mai activ în activitățile organizației”, a adăugat Faier.

Citește și Mărturia care ar putea răsturna întreaga anchetă în cazul bărbatului ucis la Grădina Zoologică din Pitești. Un detaliu schimbă tot

În general, companiile pot considera că se impune o creștere de salariu dacă angajatul își asumă sarcini suplimentare sau mărește volumul de muncă. Astfel, mărirea salarială ”este justificată pentru a recompensa eforturile suplimentare”, a subliniat specialistul în resurse umane.

Totodată, o firmă poate crește leafa unui angajat pentru a contracara o ofertă venită din parte concurenței.

”Într-o piață de muncă competitivă, companiile sunt forțate să își îmbunătățească pachetele salariale pentru a atrage și a păstra talentele. Dacă un angajat primește oferte mai bune de la alte companii, angajatorul actual ar putea fi obligat să mărească salariul pentru a preveni plecarea acestuia. Multe companii implementează evaluări periodice ale performanței, iar rezultatele acestor evaluări pot conduce la măriri salariale. Dacă un angajat performează constant bine, este considerat corect să fie recompensat printr-o creștere salarială”, spune Sorina Faier.

De asemenea, modificările în legislația muncii sau în cea privind salariul minim poate determina angajatorii să își revizuiască politicile salariale. ”O creștere a salariului minim, de exemplu, poate obliga companiile să își ajusteze toate salariile, nu doar pe cele minime”, amai  spus Faier.

Companiile care nu respectă obligația de a mări salariile pot suporta consecințe severe.

”Pe lângă posibilele sancțiuni legale, o atmosferă de lucru negativă poate fi un efect colateral. Angajații care simt că munca lor nu este apreciată corespunzător pot deveni demotivați, ceea ce poate duce la scăderea productivității și chiar la plecarea lor din firmă. Într-o economie în care retenția angajaților este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii, aceasta devine o problemă de management strategic. Obligatia angajatorilor de a mări salariul angajaților după doi ani de muncă este o reglementare esențială care protejează drepturile lucrătorilor și contribuie la un mediu de lucru sănătos. În plus, există numeroase circumstanțe în care companiile sunt nevoite să ajusteze salariile, nu doar pentru a respecta legea, ci și pentru a-și menține un avantaj competitiv pe piața muncii. Astfel, o abordare responsabilă din partea angajatorilor nu doar că asigură conformitatea legală, dar este și un pas necesar în construirea unei organizații sustenabile și prospere”, spune specialistul în resurse umane.

Potrivit Sorinei Faier, o creștere salarială de 10-20 la sută este considerată o practică obișnuită, dar acest procent poate varia în funcție de circumstanțele specifice ale companiei și ale angajatului care lucrează pentru aceasta. echitabilă este un element esențial al promovării, contribuind nu doar la satisfacția profesională a angajatului, ci și la succesul pe termen lung al organizației.

”Schimbarea angajatorului este un moment crucial în cariera profesională a oricărei persoane și poate avea un impact semnificativ asupra salariului. În mod obișnuit, o creștere salarială de 10% până la 20% este considerată standard atunci când se face o astfel de schimbare. Această marjă este justificată prin mai mulți factori, inclusiv cerințele pieței de muncă, competențele individuale și diferențele dintre companii”, a adăugat Sorina Faier.

Citește și Cea mai rapidă rețetă de sarmale. Sunt gata în mai puțin de o oră, iar gustul e la fel de bun

DailyBusiness
Din ce sunt făcuți, de fapt, cozonacii din supermarketuri. Dragoș Pătraru: Dezastru!
Spynews
O nouă materie pentru elevii din România! Ce vor studia la școală: ”Fenomenul este îngrijorător”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de soțul lui Theo Rose: De ce boală suferă Anghel Damian
Fanatik.ro
Descoperirea care ar putea revoluționa tehnologia. Noile baterii construite de cercetătorii britanici au o durată de viața incredibil de mare
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură iar România. Anunțul făcut în miez de noapte: Vă asigur că...
Playtech.ro
Zodiile care trec prin momente dificile în ianuarie 2025. Plătesc datorii karmice chiar la început de an
DailyBusiness
Călin Donca, gata de război! Coșmarul continuă: „Nu mă mai sperie nimic!”
Adevarul
Bătălia pentru averea dinastiei Assad. Unde se află miliardele de dolari acumulate în 50 de ani la putere
wowbiz.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Mihai și a lui Armando, tinerii care au pierit în accidentul din Ploiești. Scene greu de privit au avut loc la cimitir, înainte să fie coborâți în groapă. Cum și-au luat rămas-bun prietenii de la ei | VIDEO
Spynews
Ce avere a lăsat în urmă Mircea Diaconu. Ce spunea, înainte să moară, despre banii lui: ”Am fost zgârcit”
Spynews
Cristina Cioran, mesaj pentru cei care o judecă, după ce a anunțat că îl va face tată pe Alex Dobrescu a doua oară: „Urmează o perioadă dificilă”
Evz.ro
O legumă, mai grea decât șaorma. O explozie de calorii
Ego.ro
Imagini din casa unde Mircea Diaconu și-a petrecut ultimele săptămâni de viață
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
kanald.ro
S-au scumpit biletele de tren! Ce preț vor avea biletele și abonamentele începând cu această lună
Cancan.ro
Alexia Eram, mesaj suburban după ce Mario Fresh i-a dedicat o piesă. N-a mai rezistat El și-a pus cenușă în cap, ea l-a făcut praf
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu se mai poate ascunde. Dezvăluirea care îl desființează definitiv: Pentru cine tot nu crede!
StirileBZI
Veste bună în prag de Sărbători: Preţuri mai mici la energie și gaze!
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Drama neștiută a lui Mircea Diaconu! Și-a măritat fata cu un fotbalist, el i-a făcut un copil și apoi a părăsit-o!
substantial.ro
Circulație în sistem pendulă la metrou din cauza unei șine rupte
MediaFlux
CUTREMUR la PREZIDENȚIALE! Își ANUNȚĂ CANDIDATURA la PEȘEDINȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Revoluția din ’89, Florin Zamfirescu: „Am observat, odată cu Duminica Orbului, cum se replia eșalonul doi”