Ce se întâmplă cu ratele de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru acești români

Românii care au credite la bănci sunt tot mai îngrijorați de ceea ce o să se întâmple cu ratele de anul următor. La noi în țară, dobânzile depind de inflația care pare că se mărește tot mai mult.
Filip Stan
16 dec. 2024, 09:44
Ce se întâmplă cu ratele de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru acești români

Ce se întâmplă cu ratele de la 1 ianuarie 2025. Fluctuațiile IRCC promit ușoare scăderi ale ratelor pentru creditele românilor în 2025, în timp ce indicele ROBOR continuă să crească, mărind și ratele.

Ce se întâmplă cu ratele românilor din 2025

BNR a decis în luna noiembrie menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50 la sută pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Reamintim că Banca centrală a decis anul acesta scăderea ratei dobânzii cheie, în luna iulie, de la 7% pe an la 6,75% pe an, şi în luna august, la 6,5% pe an. Dobânda cheie era nemodificată din luna ianuarie 2023.

Citește și Alertă de la BNR privind banii cash. Ce trebuie să ştie românii care preferă numerarul

La acea dată, oficialii Băncii Naționale a României au anticipat faptul că rata anuală a inflaţiei va creşte uşor în ultimele luni ale anului curent şi au prezis că vor avea loc fluctuații pronunțate în semestrul I 2025, rămânând deasupra intervalului ţintei şi peste valorile anticipate anterior. Nici o lună mai târziu, s-a confirmat tendința de accelerare a prețurilor din luna noiembrie, potrivit unui comunicat de presă emis de Institutul Naţional de Statistică (INS) pe 11 decembrie.

„Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia noiembrie 2024, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. Potrivit prognozei actualizate, rata anuală a inflaţiei va creşte uşor în ultimele luni ale anului curent şi va cunoaşte o fluctuaţie pronunţată în semestrul I 2025, rămânând deasupra intervalului ţintei şi peste valorile anticipate anterior, pe fondul efectelor de bază în dublu sens ce se vor manifesta pe orizontul scurt de timp, dar şi al secetei severe din 2024 şi al majorării cotaţiilor unor mărfuri, de natură să afecteze în continuare dinamicile preţurilor alimentelor şi energiei. Totodată, rata anuală a inflaţiei îşi va relua ulterior descreşterea pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecţia precedentă, coborând abia în debutul anului 2026 sub limita de sus a intervalului ţintei şi rămânând în proximitatea acesteia până la finele orizontului prognozei”, se spunea în comunicatul BNR din 8 noiembrie 2024.

Potrivit datelor prezentate în luna noiembrie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2024 şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025.

„Incertitudini şi riscuri crescute la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, generează războiul din Ucraina şi conflictul din Orientul Mijlociu, precum şi evoluţiile economice din Europa şi de pe plan global, în contextul escaladării tensiunilor geopolitice. Totodată, absorbţia şi utilizarea fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, sunt condiţionate de îndeplinirea unor ţinte şi jaloane stricte. Ele sunt însă esenţiale pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziţiei energetice, dar şi pentru contrabalansarea, cel puţin parţială, a efectelor contracţioniste ale conflictelor geopolitice”, transmitea BNR în noiembrie.

Citește și BNR, anunţ despre economiile românilor în moneda autohtonă: „Leul este supraevaluat, previziunile pentru 2025 sunt foarte dificile”

Indicele ROBOR crește, în timp ce IRCC ar putea să scadă ușor în ianuarie

În luna noiembrie 2024, indicele ROBOR la 3 luni a înregistrat o ușoară creștere, urcând de la 5,52% la începutul lunii la 5,91% pe 27 noiembrie. Tendința de creștere a continuat și la începutul lunii decembrie, atingând la 5,92% pe 5 ale lunii. În ultima săptămână însă, ROBOR la 3 luni, utilizat ca reper pentru majoritatea creditelor în lei, a stagnat la nivelul de 5,91%, în timp ce ROBOR la 6 luni a rămas neschimbat la 5,97%.

Pe de altă parte, IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor), care este calculat pe baza dobânzilor medii la tranzacțiile interbancare și aplicat cu o întârziere de un trimestru, a crescut recent de la 5,86% la 5,99%. Indicele influențează creditele de consum și este stabilit zilnic de BNR, pe baza cotațiilor medii ale celor zece cele mai importante bănci de pe piața românească, scrie ziare.com. 

Cu toate acestea, o analiză recentă citată Banking News sugerează că, având în vedere modalitatea de calcul a IRCC, tăierile dobânzii de politică monetară operate de BNR în lunile iulie și august vor genera, în sfârșit, diminuarea IRCC, începând cu luna ianuarie 2025. Calcule realizate și de Profit.ro în septembrie arată că valoarea IRCC pentru intervalul ianuarie-martie 2025 ar putea ajunge la 5,67%, cel mai mic nivel din ultimii doi ani. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Ce se întâmplă cu ratele la credite în 2025 în Europa și în România. Veste bună pentru împrumuturile cu IRCC de la 1 ianuarie.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
E ilegal să semnezi documentul. Restricție pentru români. ANAF a început controlul
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Zodia care trebuie să depună efort ca să rămână pe linia de plutire. Sunt puse la încercare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți