Cei care nu au centrală și se confruntă cu lipsa căldurii, pot folosi aerul condiționat pe post de încălzitor pe timp de iarnă. Cu toate acestea, puțini oameni s-au întrebat cât consumă, în fiecare lună, un aer condiționat setat pe căldură.
În anumite situații, oamenii sunt nevoiți să utilizeze aerul condiționat setat pe căldură. Iarna și vara, aparatul poate ajuta în două situații: să răcească sau să încălzească încăperile. Un sustem de aer condiționat reversibil reprezintă o soluție eficientă pentru reglarea temperaturii într-o încăpere, iar în funcție de necesități, aparatul deține capacitatea de a răci sau încălzi aerul. Acesta funcționează prin extragerea aerului cald din exterior și răcirea lui sau prin preluarea aerului rece din interior și încălzirea lui.
Atunci când aerul condiționat funcționează pentru răcire, aerul cald este aspirat de unitatea interioară prin intermediul unui filtru. Acesta va trece printr-un întreg circuit pentru a putea încălzi sau răci o cameră.
În timpul verii, aerul cald este comprimat de compresor, ceea ce duce la creșterea temperaturii acestuia. Ulterior, aerul cald este direcționat către condensator, unde este răcit de agentul frigorific. În acest mod, își schimbă starea din gaz în lichid. Agentul frigorific lichid este transportat la evaporator, unde se transformă din nou în vapori. În final, aerul răcit de evaporator este distribuit în încăpere de către ventilator. Fluxul de aer se inversează, atunci când folosești aerul condiționat setat pe căldură, iarna.
Consumul mediu al unui astfel de aparat electrocasnic este cu 35% până la 40% mai mic. Pentru funcționarea de opt ore pe zi pentru încălzirea locuinței, consumul energiei va fi de 5,36 kw/oră. Consumul lunar ar putea ajunge la 161 kw/oră. Între 100 și 225 kw/h, prețul energiei electrice este plafonat, plătind 0,80 lei/kw/h. Ceea ce înseamnă că, la final de lună, factura ar fi de aproape 129 de lei, notează Fanatik.