România e în topul european al procentului deținătorilor de proprietăți imobiliare din totalul populației. Indiferent că este vorba despre o casă, un apartament sau mai multe, românii vor să fie proprietari, consideră Guda.
”Imobiliarele sunt preferate de români. Românii vor să fie proprietari. Este un spirit care vine din perioada comunismului, când a fost interzis acest aspect. Practic, în România avem 96 la sută din populație care are cel puțin o proprietate imobiliară pe familie, în timp ce media europeană este de 70 la sută. Țări precum Austria și Germania sunt la sub jumătate”, a spus expertul, în rubrica IQ Financiar de la Antena1.
Pe de altă parte, Iancu Guda subliniază că majoritatea românilor locuiește în spațiile cele mai aglomerate sau supraaglomerate. Explicația acestei realități o dă tot expertul în educație financiară. ”Pentru că avem un fond locativ foarte vechi. Din toate proprietățile existente în România, doar 20 la sută sunt construite după 1990. Practic, opt din zece locuințe sunt mai vechi de 35 de ani”.
Economistul mai scoate în evidență o cifră relevantă pentru tendința românilor de a fi proprietari de imobiliare: 77 la sută din avuția poporului român este blocată în imobiliare, iar 12 la sută în depozite – o realitate deloc sănătoasă din punct de vedere economic, consideră el.
În acest context, Iancu Guda îi sfătuiește pe cei care plănuiesc să cumpere o casă sau un apartament să țină cont de un element esențial.
”Nu vrei să cumperi o casă, un apartament, devreme în viață, foarte scump şi să te supraîndatorezi, pentru că te-ai blocat. Pur şi simplu, o să plăteşti rate foarte mari la un apartament de care nu ai nevoie. Cea mai mare greşeală este să cumperi de tânăr un apartament foarte mare, pe datorie, pe care nu ţi-l permiţi. Nu mai poţi să economiseşti, nu mai poţi să investeşti, nu mai poţi să prosperi”, avertizează economistul.