Specialiștii în economie avertizează că în 2025 nu vom scăpa de noi majorări de taxe și impozite. În același timp, prețurile vor continua să urce, în timp ce creșterea salariilor ar urma să piardă din avânt. Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu a declarat, recent, că veniturile bugetarilor ar trebui înghețate în următorul an pentru ca deficitul bugetar să fie ținut sub control.
România nu stă deloc bine la capitolul economie. Produsul intern brut a scăzut în trimestrul III, așa că economia ar putea crește cu doar 1% pe parcursul întregului an. De asemenea, investițiile străine din România sunt în scădere. În primele 10 luni ale acestui an, în țară au intrat cu 6,3% mai puțini bani, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Deficitul bugetar se apropie de nivelul celui din pandemie, când țara noastră era în carantină. Mai exact, a ajuns la 7,11% din PIB, adică aproape 126 de miliarde de lei. Astfel, în anul următor, statul ar trebui să ia măsuri nepopulare pentru a reduce gaura din buget.
Mai mult, contextul actual politic din țară nu face decât să crească îngrijorările analiștilor economici. Mai mulți specialiști se așteaptă la o scădere a economiei în 2025.
Recent, Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a declarat la Digi24 că economia țării este aproape de șanț din cauza cheltuielilor enorme și a veniturilor insuficiente. Totodată, acesta a afirmat că veniturile bugetarilor ar trebui înghețate în 2025 pentru ca România să poată ține sub control deficitul bugetar, care, în acest an, va ajunge la 8,5% din PIB.
„Pentru unii din afară, pentru unii care înțelegeau situația din interior, aceste cheltuieli foarte mari, cu venituri insuficiente, îndreptau țara în șanț. Și nu suntem departe de șanț. Ați anunțat, văd taxe și impozite noi, ați anunțat tăieri de cheltuieli. Sunt necesare și opinia mea este că ar trebui ca în 2025 unele venituri să fie înghețate. Cred că în sectorul bugetar n-ar mai trebui să crească venituri. Noi trebuie, în 2025, să avem un deficit de în jur de 7% din PIB. Ar trebui să ajungem acolo de la 8,5, că așa se pare că va fi execuția bugetară la finele lui 2024. Eu nu știu ce măsuri pot să ia, nu pot să iei chiar măsuri în disperare. Economia nu trebuie nici măcar să o zdruncini”, a declarat Daniel Dăianu.