Cancelarul german Olaf Scholz a pierdut votul de încredere în parlamentul german, ceea ce a deschis calea pentru dizolvarea legislativului și organizarea de alegeri anticipate. Scholz a primit 207 voturi din 733 în Bundestag, care sunt prea puține în încercarea obținerii majorității de 367 de voturi, de care avea nevoie pentru a rămâne cancelar.
Era de așteptat ca liderul german să piardă votul de încredere, care a avut loc după ce coaliția tripartită a guvernului s-a prăbușit într-un mod spectaculos din cauza diviziunilor profunde privind politica fiscală.
Chiar Scholz a susținut alegerile anticipate, însă au fost răspândite speculații înaintea votului conform cărora partidul de extremă dreaptă, Alternativa pentru Germania (AFD) ar fi intenționat să saboteze declanșarea alegerilor prin votarea actualului cancelar.
Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, urmează să decidă dacă dizolvă sau nu parlamentul. Odată dizolvată, alegerile trebuie să aibă loc în termen de 60 de zile.
Votul de neîncredere este al șaselea din istoria postbelică a țării, recunoscută pentru stabilitatea guvernamentală. Acesta vine într-un moment în care economia Germaniei suferă de o creștere slabă iar Europa se pregătește pentru învestirea președintelui Donald Trump.
Olaf Scholz a criticat Partidul Liber Democrat (FDP), susținător al mediului de afaceri, ce a provocat prăbușirea coaliției de guvernare după ce și-a demis miniștrii, în contextul în care Schold l-a demis pe ministrul de finanțe al FDP, Christian Linder.
Citește și : Român acuzat de spionaj, arestat pe teritoriul autoproclamatei republici Abkhaze. Prima reacţie a MAE
Liderul german i-a acuzat pe cei de la FDP de faptul că îl sabotează și și-a reiterat dezacordul cu privire la propunerile economice care au destrămat, în cele din urmă, coaliția. Scholz a cerut modernizarea sistemului de „frânare” a datoriilor, ce este consacrat la nivel constituțional și limitează deficitele bugetare structurale pentru a limita datoria guvernamentală.
Christian Lindner, președintele FDP, a spus că Scholz nu are „nicio putere” pentru a face schimbări fundamentale și a reiterat anumite propuneri politice pe care le are, despre care a spus că sunt esențiale pentru ca Germania să-și revigoreze economia slăbită.