Pasul Vâlcan din Hunedoara se numără printre cele mai ieftine stațiuni montane din România. Aici, turiștii urcă cu telegondola și e se pot bucura de zăpadă, folosind ca pârtie șoseaua alpină.
Iarna încă nu a ajuns în Munții Vâlcan, unde stațiunile montante Straja și Pasul Vâlcan, acoperite de zăpadă, se numără printre principalele atracții Văii Jiului din Hunedoara, în sezonul rece. Stațiunea este aglomerată la final de săptămână, fiind căutată pentru pârtiile și numeroasele instalații de schi de la poalele vârfului Straja (1868 metri). De cealaltă parte a vârfului Straja, turiștii coboară în Pasul Vâlcan, aflat la aproximativ 1.640 de metri, transformat în stațiune turistică de peste un deceniu, odată cu construcția telegondolei care urcă din orașul minier Vulcan în zona de agrement, notează Adevărul.
Încă din anii 70, în Pasul Vâlcan din România, o veche trecătoare a Carpaților care lega regiunile istorice Oltenia și Transilvania, au fost construite primele cabane pentru cazarea turiștilor. Ulterior, la finalul anilor 2000, a început construcția telegondolei și, în anii următori, cu fonduri europene, a șoselei montane care urca în Pasul Vâlcan. Astfel, investițiile statului român în dezvoltarea turismului în Pasul Vâlcan s-au diminuat. Planurile de început vizau legarea stațiunilor Straja și Pasul Vâlcan, printr-o instalație de telegondolă de peste trei kilometri, care nu a mai fost realizată. În schimb, din stațiunea Pasul Vâlcan a mai fost modernizat un segment de patru kilometri de drum, care urcă până la limita județelor Hunedoara și Gorj.
Pe timp de iarnă, drumul județean 664 din Pasul Vâlcan nu poate fi parcurs cu mașina, iar de la construcția șoselei, este folosită ca pârtie de schi și săniuș. În Pasul Vâlcan au fost amenajate și pârtii de câteva sute de metri, dar atunci când întregul drum de patru kilometri, de la stația de urcare a telegondolei până în stațiune, este acoperit de zăpadă, șoseaua pârtie este mult mai ofertantă pentru amatorii de schi.
„Deocamdată, doar o parte a șoselei poate fi folosită pentru săniuș. Dacă ar fi nins mai mult, atunci turiștii puteau urca – la fel ca în unele ierni – cu telegondola până în stațiune, de unde coborau pe schiuri sau pe sanie, direct pe șosea. Și ieșeau destul de ieftin: 10 lei urcarea cu telegondola, sau 15 lei urcarea și coborârea”, spune angajatul unei cabane din Pasul Vâlcan.
Citește și: „Cocalarul de pârtie” loveşte a doua oară la Muntele Mic: jandarmii montani l-au amendat cu 1.000 de lei