Liderii partidelor pro-europene PSD, PNL, UDMR și ai minorităților naționale s-au reunit la Palatul Victoria pentru a discuta viitorul program de guvernare al țării, care să se concentreze pe reforme și investiții, ce are scopul de a moderniza România. Partidele vor să ia măsuri concrete care să se reflecte în viața de zi cu zi a oamenilor, pentru a demonstra cetățenilor că „România trebuie să fie demnă de sacrificiile și idealurile Revoluției din 1989”.
Liderii politici au decis să reformeze total administrația centrală, astfel că și-au asumat să reducă numărul de ministere la maximum 16 și numărul agențiilor cu cel puțin 25%. Vor fi comasate serviciile deconcertate ale ministerelor, se va reduce numărul de secretari de stat cu minim 50%, se vor efectua audituri ale companiilor de stat și se vor desființa instituțiile regionale începând cu 1 martie.
În privința debirocratizării, se dorește comasarea autorităților de reglementare din același domeniu de activitate, anularea și simplificarea unor reglementări nefuncționale, digitalizarea și interconectarea bazelor de date de la nivelul administrației publice centrale și locale. În plus, de la 1 iulie, instituțiile statului nu vor mai putea să solicite cetățenilor documente emise, deja, de alte instituții publice.
Conform programului de guvernare, se va descentraliza administrația publică locală, în încercarea creșterii eficienței acesteia, prin transfer de active, competențe și responsabilități de la nivelul ierarhic superior către cele inferioare, prin identificarea activelor instituțiilor centrale lăsate în paragină sau prost administrate, prin transfer de competențe în teritoriu între instituțiile statului, sau prin finanțarea proiectelor de la bugetul de stat pe bază de eficiență și co-finanțare din partea autorităților locale.
Privind risipa banilor publici, bugetul va fi reașezat conform noilor priorități de dezvoltare, iar cheltuielile nejustificate se vor raționaliza. Se va institui un mecanism de control pentru creșterile care depășesc 20% față de costurile medii ale instituțiilor publice și se vor prioritiza proiectele de investiții pentru care se alocă fonduri la nivel guvernamental și local. Funcționarii publici vor avea parte de un nou statut, care va cuprinde criterii de performanță și o salarizare în funcție de merit.
Se dorește și consolidarea fiscal-bugetară pe 7 ani, conform angajamentelor luate prin PNRR și prin Planul bugetar-structural național pe termen mediu al României. De asemenea, s-a luat decizia menținerii cotei unice, pentru predictibilitate fiscală, reducerii taxelor și impozitelor pe muncă, poverii fiscale pe muncă în cazul salariilor mici și familiilor cu copii.
Studenții care ocupă un loc de muncă în timpul studiilor de licență și masterat și pensionarii care se angajează nu vor plăti asigurare de sănătate. În plus, se vor impozita progresiv marile averi.
Cu privire la investiții, în programul de guvernare planul este unul foarte vast, dar sunt anumite idei foarte importante. Se dorește alocarea a 8% din PIB în investiții, alocarea a 27 miliarde de euro pentru a finaliza rețeaua de autostrăzi și infrastructură feroviară, precum și construirea a 10 noi spitale și finalizarea celor 3 spitale regionale.
Se dorește, extinderea programului Masa Caldă în toate școlile din România și sprijinirea copiilor vulnerabili pentru a reduce abandonul școlar și dotarea modernă a peste 9000 de școli. De asemenea, se alocă 1 miliard de euro pentru învățământul dual.
Creșterea producției industriale va fi stimulată prin scheme de ajutor de stat și garanții și va exista o sumă alocată pentru sprijinul marii industrii. De asemenea, se implementează un program de dezvoltare pentru orașele cu sub 100.000 de locuitori, prin care se dorește modernizarea infrastructurii locale și stimularea economiei regionale, pentru ca acestea să devină locuibile, competitive și sustenabile.
Familiile cu copii vor primi facilități concrete pentru achiziționarea locuințelor, conform programului de guvernare, inclusiv programe de subvenționare și garanții pentru credite, vor primi credite avantajoase care să ofere acces la resursele financiare necesare pentru un trai decent, se vor construi 100.000 de locuințe sociale în următorii ani pentru sprijinirea familiilor tinere și se vor ridica noi creșe, pentru a oferi condiții moderne pentru educația copiilor.