Companiile de asigurări membre ale Uniunii Naționale a Societății de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) au anunțat că, în primul semestru al acestui an, au achitat despăgubiri în valoare de peste 24 de milioane de lei, exclusiv pentru daunele provocate de furtuni locuințelor asigurate.
Potrivit unei analize a UNSAR, în primul semestru al acestui an, companiile de asigurări membre ale asociației au plătit despăgubiri în valoare de peste 24 milioane de lei, doar pentru acoperirea pagubelor produse de furtuni la locuințele asigurate.
Această sumă reprezintă 94% din totalul despăgubirilor acordate în anul 2023, în baza asigurărilor facultative pentru locuințe.
Despăgubirile au fost plătite pentru un număr de 3.179 dosare de daună, adică aproximativ 18% din totalul acestora. Astfel, valoarea medie a despăgubirilor acordate pentru un dosar de daună, ca urmare a unui risc de furtună, se ridică la aproximativ 7.550 de lei. Aceasta este cu 45% mai mare decât venitul mediu al unui român, care, conform INS, era de 5.228 lei în luna septembrie.
“Furtunile se află în topul riscurilor pe care românii le consideră ameninţări pentru locuinţele lor – 4 români din 10 se tem că furtunile şi vijeliile i-ar putea afecta la un moment dat. Ne putem proteja financiar de aceste consecinţe ale schimbărilor climatice cu ajutorul unei poliţe de asigurare facultativă a locuinţei”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.
În România, asigurările facultative pot fi încheiate doar pentru locuințele care sunt deja protejate printr-o poliță obligatorie PAD (poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale). Aceste polițe facultative oferă un nivel de protecție extins, asigurându-se astfel valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute. Ele acoperă nu doar pagubele provocate de dezastre naturale, dar și o gamă largă de riscuri, cum ar fi incendii, explozii, furtuni, căderi de corpuri, inundații cauzate de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice și electrocasnice, printre altele.
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), înființată în 1994, reprezintă 21 de companii de asigurări și reasigurări, care dețin împreună o cotă de piață de peste 90% în sectorul local de asigurări.
Scopul principal al UNSAR este să apere și să reprezinte interesele asigurătorilor și reasigurătorilor din România, să contribuie la îmbunătățirea legislației în domeniul asigurărilor și să promoveze activitatea de asigurări în țară, dar și dezvoltarea sustenabilă a industriei atât pe plan intern, cât și internațional. Începând din 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. În fiecare zi calendaristică, asigurătorii din România plătesc despăgubiri în valoare de 5,2 milioane de euro, scrie Capital