Sarmalele sunt un preparat culinar specific mai multor bucătării din Europa de Est și din Balcani. Cuvântul sarmale provine din limba turcă – „sarma” și înseamnă „împachetat” sau „învelit”. Preparatul s-a răspândit în Europa de Est cel mai probabil în timpul dominației otomane, iar de atunci, rețeta a fost adaptată și diversificată în funcție de resursele locale și preferințele culturale.
Sarmalele pot fi preparate cu carne de porc, vită, miel sau curcan, dar există și versiuni de post care folosesc orez și legume.
Pentru masa de Crăciun, româncele prepară sarmale cu varză murată.
În ultimii ani, în casele românilor și-au făcut loc cuptoarele electrice. Permit un control mult mai bun al temperaturii și oferă o gătire mai uniformă comparativ cu gătitul la cuptor încălzit cu gaz.
Secretul unor sarmale delicioase este gătirea lentă la temperaturi moderate. La cuptorul electric poți începe gătitul sarmalelor la o temperatură de 180-200°C, timp de aproximativ 20-30 de minute. Această temperatură ajută la intensificarea aromelor, mai ales dacă folosești afumături sau un sos pe bază de roșii. După jumătate de oră, poți scade temperatura la 160- maxim 170°C pentru o gătire lentă a sarmalelor. La această temperatură, gătitul durează între 2 și 4 ore, în funcție de cantitatea și dimensiunea sarmalelor.
De asemenea, este necesară acoperirea vasului pentru a menține umezeala și a preveni uscarea preparatului. Și încă un pont, adaugă suficient lichid (suc de roșii, bulion diluat cu apă sau supă de carne/legume) pentru a acoperi aproape complet sarmalele. Pe parcursul gătitului, verifică nivelul lichidului și mai adaugă dacă scade prea mult.
300 g de carne de vită tocată;
400 g de carne de porc tocată;
două cepe; 6 linguri de orez;
3 linguri de bulion de roşii;
o legătură de mărar;
1,5 kg de varză acră;
piper măcinat;
6-7 boabe de piper;
două foi de dafin;
cimbru uscat;
200 g de slănină afumată (sau orice fel de afumătură).
Mod de preparare
Ceapa se curăță, se spală, se toacă marunt și se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-un vas acoperit. Se adaugă orezul ţinut în prealabil câteva minute în apă rece și o lingură de bulion. Se lasă la foc mic două minute, amestecând mereu pentru două minute.
Într-un vas mai mare se pune carnea, împreună cu ceapa şi orezul cu bulion călite mai devreme, 1/4 de linguriţă de piper măcinat, 1/2 linguriţă de cimbru uscat, mărarul tocat mărunt. Se amestecă bine. După ce aţi pregătit carnea, desprindeţi frunzele de varză de pe cotor, tăiaţi nervurile mai groase, puneţi foaia de varză în palmă, luaţi carne cu o lingură şi rulaţi foaia de varză în jurul cărnii, având grijă să acoperiţi cu varză şi capetele sărmăluţei, pentru a nu ieşi carnea.
Sărmăluţele astfel pregătite se pun într-un vas, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul vasului sau al cratiței puneţi în prealabil o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză şi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt.
Printre sarmale rupeţi şi două foi de dafin uscat, afumătură. Deasupra ultimului strat de sarmale puneţi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt şi împrăştiaţi încă o lingură de bulion. Completaţi cu apă până când aceasta depăşeste cu câţiva cm sarmalele.
Puneți vasul cu sarmale în cuptorul electric preîncălzit la 200 de grade și coaceți conform instrucțiunilor de mai sus.