Ion Cristoiu a povestit, în emisiunea sa de pe Youtube, cum a fost victima unei fraude bancare ingenioase, orchestrată de un grup infracțional. Totul a început cu un apel telefonic care părea inofensiv, dar care avea să declanșeze o adevărată înșelătorie.
Persoana de la capătul firului s-a prezentat drept reprezentant al SIF Muntenia, o instituție financiară bine cunoscută, iar acesta a reușit să-l convingă pe jurnalist că are de recuperat 20.000 de lei, bani proveniți din perioada „cuponiadei”, un moment economic din anii ’90 care a marcat tranziția economică postcomunistă a României.
În cazul lui Cristoiu, escrocul a pretins că jurnalistul deține încă acțiuni din perioada respectivă și că acestea s-au transformat în dividende care acum însumează 20.000 de lei. „Când am fost sunat, mi-am spus că poate fi un subiect interesant pentru podcastul meu. Chiar mă gândeam ce laptopuri aș putea cumpăra din acești bani,” a relatat Cristoiu cu un ton amar, rememorând începutul unei situații care avea să-l coste scump. Fără să bănuiască nimic suspect, jurnalistul a acceptat propunerea de a-și „recupera” banii și a oferit detalii despre banca la care are conturi, respectiv BRD.
Apoi, lucrurile au luat o turnură rapidă și complicată. La scurt timp după primul apel, a fost contactat de o a doua persoană, care pretindea că este reprezentant al BRD și care a folosit un limbaj tehnic aparent credibil pentru a-l convinge că totul este în regulă. „Mi-a explicat că banii trebuie să fie virați într-un cont bursier și că acest lucru presupune un proces numit segregarea contului. Mi-a explicat: ca să vă punem banii ăștia trebuie să luăm bani din contul dvs să îi punem în alte conturi după care banii revin cu cei 20.000 de lei”, a spus Cristoiu. Sub presiunea timpului – deoarece se pregătea pentru o înregistrare la Metropola TV – jurnalistul a urmat instrucțiunile oferite.
Escrocul i-a cerut să intre în aplicația sa bancară și, sub pretextul de a facilita transferul, l-a convins să partajeze ecranul dispozitivului său. În acest fel, infractorul a obținut acces direct la conturile lui Cristoiu, manipulând tranzacțiile sub pretextul unor „transferuri temporare” necesare pentru procesarea celor 20.000 de lei.
Ce este atacul cibernetic „spoofing”. Noua metodă prin care hackerii vă pot fura banii și datele
„Mi-a dat un IBAN al unui cont de la Unicredit și m-a ghidat pas cu pas să fac transferul. Nu mi-am dat seama ce se întâmplă, eram grăbit și nu aveam timp să analizez situația,” a explicat jurnalistul. În scurt timp, acesta a realizat că banii din conturile sale fuseseră transferați și că fusese victima unei fraude bine orchestrate.
Cristoiu a povestit și un moment crucial al întregii situații. „Pe la ora 5 mă sună de la bancă: ați făcut transferuri la Unicredit și la CEC? Mi-au zis că e ceva în neregulă. Mi-au spus că sunt niște conturi ale unor indivizi care păstrează sumele – cei de la bancă mi-au blocat conturile și mi-au zis să mă duc la poliție să fac plângere, că dacă nu avem plângerea nu putem face nimic. M-am dus la poliție, numai bine că ieșise comandantul care mă știa. I-am povestit: SIF Muntenia. Eu eram a nu știu câta persoană păcălită cu povestea cu SIF Muntenia. Iar în timp ce vorbeam, m-a sunat chiar persoana respectivă. M-a întrebat: ați blocat conturile? De unde știa că am blocat conturile – înseamnă că avea acces la aplicația mea. El a zis că din cauza asta nu îmi pot da banii. Am dat telefonul polițistului. Și nu am văzut așa ceva: polemiza cu polițistul, încerca să îl convingă că din cauza lui nu primește omul banii. Eu am crezut că atunci când aude de polițist o să închidă. Dar el nu, polemiza cu polițistul, era bun de politician. Eu dacă nu trebuia să plec la Metropola TV, îmi golea de tot conturile.”
După acest incident, Ion Cristoiu a realizat dimensiunea fraudei și sofisticarea grupului infracțional care a pus la cale întreaga schemă. La Secția 1 de Poliție a aflat că a fost doar una dintre numeroasele victime ale acestui grup, care folosește metode similare pentru a păcăli oamenii, în special persoanele mai în vârstă.