România se află la coada clasamentului, la nivelul Uniunii Europene, când vine vorba despre siguranța rutieră. Ultimul loc este Bulgaria, cu 82 de morți la milionul de locuitori, lipită de țara noastră, care a înregistrat 81 de morți la milionul de locuitori, în 2023. În aceste condiții, Titi Aur, pilot profesionist, instructor auto, expert în conducere defensivă, avertizează că numărul deceselor în urma accidentelor auto nu va fi redus prin construirea de autostrăzi.
„Nu vor ajuta. Există o prejudecată, rostogolită în spațiul public, potrivit căreia dacă vom avea autostrăzi, nu vom avea accidente. Este greșit, total. În primul rând, numărul de kilometri de autostradă, peste 1.000, este aproape zero, foarte puțin, având în vedere cei peste 80.000 din țară, ce reprezintă kilometri de drum național (DN), drum județean (DJ) și așa mai departe. Mai mult decât atât, pentru cei care nu știu, pe autostrăzile din România se moare de 4,5 ori mai mult decât pe autostrăzile din Franța. În România, la 1.000 de kilometri de autostradă avem 50 de morți pe autostradă, în accidente rutiere, 1 mort la 20 de kilometri de autostradă. În Franța au un mort la 95 de km de autostradă. Mai mult decât atât, pe kilometrul de autostradă avem mai mulți morți decât pe drumurile naționale”, a declarat expertul auto Titi Aur, pentru ziare.com.
Titi Aur spune că românii ies și din școala generală, și din școala de șoferi cu mari lacune.
„A avea autostradă este mai mult decât necesar, este foarte bine pentru economie, este foarte bine pentru noi toți pentru că putem circula mai rapid și mai relaxat, dar din păcate, nu și mai sigur, pentru că nu știm să circulăm. Marea problemă a României, din acest punct de vedere, este educația. Când vorbesc despre educație rutieră, fac referire la toate categoriile de participanți la trafic, nu doar la șoferi.
Nici în școala generală nu se mai face aproape nimic, nici în școlile de șoferi, nici după finalizarea școlii de șoferi. Noi suntem aproape într-o mișcare browniană pentru că nu suntem educați. Putem facem 10.000 de kilometri de autostradă, dar nu se va resimți acest lucru în reducerea numărului de accidente. Asta nu înseamnă că nu ne trebuie autostrăzi sau drumuri rapide, dar trebuie să învățăm să circulăm pe acele drumuri, pe drumurile rapide, pe drumurile naționale, pe drumurile județene și pe drumurile comunale”, a precizat Titi Aur.
Citește și: Cât timp să ții motorul mașinii pornit înainte de a pleca la drum, iarna. Ce spune Titi Aur
Titi Aur propune câteva măsuri concrete, pentru ca viitorii șoferi să fie mult mai bine pregătiți.
„În primul rând, ar trebui să revenim cel puțin la nivelul anilor ‘80. Ce se întâmpla în școlile de șoferi la acea vreme? Ca să ajungi la școala de șoferi trebuia să dai un examen psihologic, în care ți se verifica și capacitatea de reflex și coordonare mâini-picioare. Astăzi, nu se mai face.
De asemenea, odată ajuns la școala de șoferi, făceai obligatoriu orele de teorie. Dacă nu veneai la orele de teorie, trebuia să le recuperezi. Astăzi, cam la 50% se participă. În rest, ‘lasă, că învață ei de pe internet!’. Când erai la școala de șoferi, făceai poligon și dădeai examen. Astăzi, nu se mai face asta. În școala de șoferi se făcea conducere de noapte și dădeai examen la conducere de noapte. Astăzi, nu se mai face”, a declarat Aur.
Apoi, trebuie învățate regulile de conducere defensivă.