Klaus Iohannis a susținut declarații de presă, în contextul în care a participat la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest și la reuniunea Consiliului European, de la Bruxelles, în care a vorbit despre problematica procesului electoral recent, care ar fi fost afectat de intervenții străine.
Președintele României a spus că există o nevoie urgentă de îmbunătățire a legislației, precum și de o cooperare mai amplă între instituțiile de forță, care gestionează spațiul cibernetic.
„Intervenția a fost atât de subtilă și complexă, încât multe aspecte au fost descoperite abia după primul tur al alegerilor. Am beneficiat de sprijin semnificativ din partea partenerilor strategici, care au ajutat instituțiile românești să identifice responsabilii”, a explicat președintele, făcând referire la ingerințe cibernetice și la rolul unor rețele sociale”, a spus Klaus Iohannis.
Citește și : Viktor Orban vine în România. Premierul Ungariei, întâlnire de gradul zero cu Marcel Ciolacu
Șeful de stat a avut un discurs foarte amplu în care a încercat să nu învinovățească pe nimeni, precizând că intervenția actorului statal ostil a fost subtilă și complexă, astfel că nu a putut fi descoperită. Referitor la Călin Georgescu, președintele a spus că este imposibil ca o campanie să se desfășoare fără fonduri și că TikTok a ignorat toate cererile Biroului Electoral Central.
Totuși, Iohannis a asigurat că partenerii strategici ai României au depus eforturi semnificative pentru găsirea repsonsabililor, astfel că nu există nevoia culpabilizării „cuiva de la noi”.
„Nu fac pe nimeni responsabil. Intervenția a fost atât de subtilă și de complexă încât, practic, mare parte din ceea ce s-a întâmplat a fost descoperit abia după primul tur. Nu totul a fost observat. Din păcate, situația și legile nu au fost suficiente.
Citește și : Elena Lasconi cere demisia președintelui Klaus Iohannis: „Să facă asta dacă are onoare”
A existat un candidat care și-a desfășurat o campanie excesivă și susține că aceasta a costat zero pe o rețea socială. Pe rețelele sociale, campaniile sunt frecvente, însă acestea au obligația, în timpul alegerilor, să marcheze candidații. Atunci când nu mai este permisă campania, rețeaua ar trebui să oprească orice activitate de acest fel. Biroul Electoral Central (BEC) a somat rețeaua TikTok să oprească această campanie, deoarece perioada electorală se terminase. Cu toate acestea, rețeaua a ignorat solicitarea BEC, iar campania a continuat sâmbătă și duminică doar pentru acest candidat, în timp ce pentru ceilalți candidați regula a fost respectată. Este o încălcare gravă a legii electorale.
Deoarece rețeaua TikTok este bazată în China, aceasta și-a permis să ignore cererile BEC. Instituția nu a avut niciun instrument pentru a restricționa rețeaua, la fel cum nici Europa nu dispune de astfel de mecanisme, dat fiind că rețeaua nu operează din Europa. Sunt probleme care momentan nu au soluție. Influența străină a fost descoperită ulterior, iar România a beneficiat de sprijin semnificativ din partea partenerilor strategici, care au ajutat instituțiile românești să găsească responsabilii. De aceea a durat ceva timp. Așadar, culpabilizarea cuiva de la noi nu ne-ar duce, în această chestiune, foarte departe“, a transmis Klaus Iohannis de la Bruxelles.