Kurtos kalacs, un preparat adorat de români. Numele său nu este deloc ales la întâmplare. ”kurtos” înseamnă în maghiară ”horn” și face referire la forma pe care o are acest desert. ”Kalacs” înseamnă în maghiară ”pâine dulce” sau ”cozonac” și face referire la gustul său.
Cea mai veche rețetă de kurtos kalacs datează din anul 1784 și a aparținut contesei Maria Mikes. Chiar dacă pare complicat de făcut acasă, există multe variante care te vor ajuta să-l prepari. Ai nevoie de sticle sau doze pe care să le folosești pe post de cilindru, pe care trebuie să le învelești în folie de aluminiu pentru a rezista la cuptor și pentru a nu se lipi aluatul.
Pentru început, făina se adaugă într-un bol mare, iar în mijlocul ei se va face o adâncitură, în care urmează să fie adăugate drojdia și laptele. Se amestecă ușor până când totul devine omogen. Aluatul obținut se va lăsa 15 minute pentru a se activa drojdia.
În alt bol, se pun untul, zahărul și ouăle și se amestecă foarte bine. Compoziția rezultată se toarnă peste făină și se amestecă până când totul devine elastic. Aluatul se lasă la dospit timp de o oră, apoi se întinde pe suprafața de lucru presărată cu făină.
Acesta se va tăia în fâșii potrivite care, ulterior, vor fi înfășurate pe suportul improvizat din sticle, doze sau role de hârtie. Este important ca fâșiile să se suprapună.
După ce ai terminat, kurtos kalacs se bagă la cuptor pentru 20 de minute la 200 de grade. După primele 10 minute, se scoate din cuptor și se unge cu unt și se trece prin zahăr, apoi se bagă la copt pentru încă 10 minute.