Patronul Realității TV a descoperit Statul-Paralel în justiție, dar pare că hoţul strigă hoţii. Este o situație fără precedent în Justiția română. Unul din cele mai vechi dosare de corupție deschis de DNA, care îl vizează printre alţii pe Maricel Păcuraru, are un număr record de amânări: 72 (șaptezeci și două). Mulți ziariști au scris despre acest lucru, dar nu s-a întâmplat nimic. Se acordă termene pentru lipsă de apărare în mijlocul procesului, când orice avocat începător știe că acest lucru se poate întâmpla o singură dată. Se cer probe, iar instanța aprobă, deși vorbim despre 9 ani…
În 2015, Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpați pentru fraude comise în cadrul Companiei Naționale Loteria Română (CNLR), incluzând fapte de abuz în serviciu, spălare de bani și favorizarea făptuitorului. Printre aceștia se numără Gheorghe Benea, fost director general al CNLR, Ovidiu Rîpanu, șeful Serviciului Achiziții, Maricel Păcuraru, administrator al SC Global Network System SRL, și Ionuț Marius Marinescu, reprezentant al SC Form Trade SRL, scrie EVZ.ro
În perioada 2008-2009, un contract între SC Form Trade SRL și CNLR a fost modificat ilegal, transformând un acord de comision într-un contract de achiziție, cu scopul de a cumpăra cartele telefonice, riscante și neprofitabile pentru CNLR. Rîpanu și Marinescu, cu sprijinul lui Păcuraru, au manipulând documentele pentru a beneficia ilegal de sume considerabile, iar cartelele au fost achiziționate de la firme controlate de Păcuraru și Marinescu. Prejudiciul pentru CNLR a fost estimat la aproximativ 25,5 milioane lei. Peste 6 milioane de euro.
Banii obținuți au fost spălați prin două circuite financiare, implicând mai multe firme intermediare, iar tranzacțiile bancare erau menite să ascundă proveniența ilicită a fondurilor. Gheorghe Benea, aflat în funcția de director, nu a informat consiliul de administrație despre fraude și a inițiat măsuri de acoperire a faptei, favorizând astfel companiile implicate.
Ultima amânare a avut loc pe 9 decembrie 2024, cu următorul termen pe 3 februarie 2025, o situaţie ce ridică multe semne de întrebare. Răspunsul stă într-un singur loc: PROTECȚIE TOTALĂ DIN PARTEA STATULUI-PARALEL. Cine mai reprezintă Statul-Paralel se pot întreba aceeași oameni. Mai ales după plecarea lui Florian Coldea, unul din ocrotitorii Realității TV pe vremea când era în putere, se acumulau datoriile în ritmul a unui milion de lei pe lună. Cei care au influență în continuare în sistemul de Justiție. Cei care pot determina o instanță să acorde un număr nemaivăzut de amânări într-un dosar penal, care nu a ajuns să se judece pe fond DUPĂ 9 ANI!
În noiembrie 2014, Păcuraru a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani în dosarul Poşta Română, într-un dosar instrumentat de DNA. El a fost găsit vinovat, alături de fostul director general al Poştei Române, Mihai Toader, de un prejudiciu de peste 14,3 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro). El și-a ispășit pedeapsa la Penitenciarul Poarta Albă alături de fostul ministru Miron Mitrea, pe care apoi l-a cooptat invitat permanent la Realitatea Plus.
Acum însă, Păcuraru e pe cale să scape de acea condamnare definitivă. Miercuri, 11 decembrie, Tribunalul Bucureşti a anulat condamnarea lui Maricel Păcuraru pe motiv că infracţiunea de abuz în serviciu prin încălcarea de legislație secundară a fost dezincriminată și i-a ridicat sechestrul instituit pentru recuperarea prejudiciului de 3 milioane de euro Decizia nu este definitivă. Motivația instanței? În 2016, CCR (din care făcea partea și fostul șef DNA Daniel Morar) a dezincriminat abuzul în serviciu prin încălcarea de legislaţie secundară. În baza deciziei CCR, Maricel Păcuraru a cerut în instanţă să îi fie anulată condamnarea.
Maricel Păcuraru mai este judecat pentru un prejudiciu de 5 milioane de euro într-un dosar privind Loteria Română, iar următorul termen este pe 3 februarie 2025. Dosarul a fost deschis de DNA în 2015, în urmă cu 9 ani.
În acest moment există alte două dosare care privesc afaceri ale lui Păcuraru și familiei sale.Primul a fost deschis de DNA în vara anului 2022, după ce fostul șef al aeroportului l-a denunțat la DNA pe patronul postului Realitatea Plus, acuzându-l că voia acțiunile aeroportului la Romprest. Fostul director al Companiei Naționale Aeroporturi București, George Dumitru Dorobanțu, a depus un denunț în care acuză că un apropiat al lui Maricel Păcuraru (”participant la emisiuni ale Realitatea Plus”) i-a transmis în mai multe discuții că șeful Realitatea Plus voia ca șeful aeroportului să îi servească interesele în Consiliul de Administrație al firmei Romprest, unde Compania Națională de Aeroporturi București (CNAB) deține 10% din acțiuni, iar Păcuraru controlează 42% prin firma Detaco Ltd.
Dosarul deschis de DNA în iulie 2022 este în continuare in rem (privește fapte, nu persoane), potrivit informațiilor oficiale.