Se fac concedieri, dar şi angajări masive. Domeniile în care îţi poţi dubla salariul din 2025

Anul viitor, la mare căutare vor fi și inginerii și specialiștii în energie, dar şi muncitorii în construcţii. Pe de altă parte, vor fi şi domenii unde se vor face restructurări.
Filip Stan
19 dec. 2024, 10:43
Se fac concedieri, dar şi angajări masive. Domeniile în care îţi poţi dubla salariul din 2025

În anul 2025 vor fi inevitabil schimbări și în domeniul recrutărilor, odată cu formarea noului Guvern. Așadar, piața muncii va fi în fața unor noi provocări și oportunități, important fiind cum va face față tuturor acestora. Specialiștii explică faptul că în anumite domenii se vor face mai multe angajări, iar unii angajați vor primi chiar mai mulți bani odată cu noul an.

Se fac angajări într-un domeniu în care salariul mediu este peste 11.000 de lei. Angajatorii nu cer studii superioare, ci doar cursuri de specialitate

Conform unui sondaj realizat recent de eJobs.ro și de platforma de cursuri online Skillab, 6 din 10 respondenți plănuiesc ca, în următorul an, să schimbe domeniul în care activează sau să treacă printr-un proces de reconversie profesională. Mai mult, 5% nu sunt interesați de a avea un plan de dezvoltare în carieră, în timp ce 77,4% dintre respondenți vor să-și schimbe jobul pentru un salariu mai mare, 43,4% sunt motivați de perspective mai bune de dezvoltare, iar 38,5% și-ar dori să aibă un stil de lucru flexibil.

Un expert în recrutare a explicat pentru Ziare.com că trecem printr-o perioadă marcată de o profundă incertitudine politică, fapt ce are implicații în plan economic și respectiv în ceea ce privește piața muncii. Acesta a dezvăluit inclusiv în ce domenii se vor face cele mai multe angajări în 2025. Printre acestea se numără IT-ul, fiindcă tehnologia este într-o continuă dinamică, utilizarea inteligenței artificiale (AI) devenind un instrument esențial în anul ce vine.

Guvernul încă nu este constituit, nu știm cine sunt miniștrii de cabinet, bugetul pentru 2025 nu este gata, urmează alegerile prezidențiale, toate acestea complică prognozele. Nici pe plan internațional lucrurile nu sunt foarte stabile. Într-o lume în care digitalizarea continuă să transforme industriile tradiționale, sectorul IT&C va rămâne unul dintre principalii angajatori. Cererea de specialiști în dezvoltare software, securitate cibernetică și inteligență artificială va continua să crească. În plus, companiile din afara domeniului IT, precum cele din retail, producție sau sănătate, vor investi în soluții tehnologice, generând noi locuri de muncă pentru profesioniștii în transformare digitală. Un subdomeniu va câștiga foarte multă importanță, vorbim de cybersecurity (n.r securitate cibernetică), multe dintre asset-urile (n.r active) importante astăzi sunt de natură digitală”, a declarat Sorin Faur, expert HR.

Se fac angajări pe bandă rulantă înainte de sărbători. Care sunt condițiile de muncă, ce beneficii ai 

Tot acesta a explicat că la mare căutare vor fi și inginerii și specialiștii în energie. Industria va beneficia de fondurile europene pentru combaterea schimbărilor climatice și tranziția energetică, stimulând crearea de locuri de muncă în acest domeniu, după cum spune specialistul.

Investițiile în surse de energie regenerabilă și tranziția către o economie verde vor determina o cerere semnificativă pentru ingineri, specialiști în mediu, tehnicieni și experți în legislația de mediu. Acest trend este sub asalt astăzi, urmare a presiunilor din piața energiei, vedem o stagnare de exemplu în ceea ce privește adoptarea în continuare a mașinilor EV, dar domeniul în sine rămâne o prioritate la nivel european”, adaugă expertul în recrutare.

România are nevoie de muncitori în construcții

Alte domenii în care se va angaja masiv în 2025 sunt sănătatea și asistența socială, fiindcă după pandemia de Covid-19, cererea pentru profesioniști în aceste sectoare a rămas ridicată.

Oamenii sunt mai preocupați ca niciodată de acest subiect – pe lângă medici și asistente, vor fi necesari specialiști în sănătate publică, nutriționiști și terapeuți pentru a răspunde nevoilor unei populații îmbătrânite și preocupate de bunăstare. Din păcate, exodul de medici a continuat și în 2024, deci este mare nevoie în 2025”, a precizat Sorin Faur.

Nu în ultimul rând, în construcții va fi nevoie de forță de muncă, având în vedere faptul că planurile de modernizare a infrastructurii din România sunt mărețe. La acest capitol, țara noastră nu stă foarte bine, având în vedere că foarte mulți lucrători de pe șantiere sunt străini. România se clasează de altfel pe locul 89 în clasamentul celor mai atrăgătoare țări pentru cei care vor să lucreze în străinătate, potrivit studiului anual realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group şi eJobs.ro. Experții mai punctează faptul că agricultura va crea noi oportunități pentru specialiști în tehnologie, agronomie și logistică.

În 2025, angajările vor fi cel mai vizibile în domeniile clasice să le zicem, în care vedem creșteri deja de câțiva ani, vor continua. Continuarea creșterii comerțului online va stimula cererea pentru logisticieni, operatori de depozit, specialiști în marketing digital și customer service (n.r servicii pentru clienți). Extinderea comerțului internațional și a necesității de optimizare a lanțurilor de aprovizionare vor crea multe locuri de muncă pentru șoferi, planificatori logistici și operatori de hub-uri. Cererea pentru educație digitală, reconversie profesională și formare continuă va crește, ceea ce va atrage o nevoie sporită de formatori și specialiști în instruire online. Vor fi necesari și consultanți financiari, specialiști în fintech, cât și în HoReCa și turism, acolo unde mare deficit de personal”, a menționat acesta.

Cine va lua salarii mai mari în 2025

Într-un peisaj în continuă schimbare, expertul spune că totuși, unii angajați s-ar putea să aibă parte și de măriri salariale. Cel puțin în IT, sănătate și construcții, bugetele vor trebui să se mărească în 2025.

Profesioniștii din domeniul securității cibernetice și inteligenței artificiale vor fi în topul grilelor salariale. Sectorul medical va înregistra majorări salariale moderate, între 5-8%, pe măsură ce spitalele private vor încerca să atragă profesioniști calificați, iar sistemul public va continua să ofere stimulente pentru a compensa migrația externă. Estimările arată majorări de 6-8% și în construcții. În concluzie, anul 2025 promite o piață a muncii dinamică, influențată puternic de evoluțiile economice și politice”, a conchis Sorin Faur.

Cu toate astea, angajații vor trebui și ei să își dezvolte competențele în domenii emergente, vor trebui să fie flexibili și dispuși să investească în educația continuă, asta dacă își doresc să aibă de câștigat. Totodată, companiile care se vor adapta rapid la noile realități vor avea și ele un avantaj competitiv semnificativ.

DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Spynews
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va bântui!”
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea un 2025 ca în povești. Le așteaptă câștiguri, belșug și bogăție
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti
Playtech.ro
Alimentele adorate de români cărora li s-ar prelungi perioada de valabilitate cu jumătate de an
DailyBusiness
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Adevarul
Atac la România. Războiul hibrid prin care Rusia ne stinge lumina. Expert: „Modelul a mai fost folosit de Moscova în Germania”
wowbiz.ro
TĂIERI SALARIALE începând cu 2025! Cine sunt angajații care vor primi mai puțini bani?
Spynews
Închisoare pe viață pentru doi părinți care și-au lovit cu bestialitate copilul. Fetița în vârstă de 10 ani a murit din cauza loviturilor
Spynews
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani și 8 luni de închisoare. Decizia de ultimă oră a instanței
Evz.ro
Claudia Puican în lacrimi, după anunțul sarcinii. De ce a plâns vedeta.
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Soțul Alexandrei Ivanov, gravida din Botoșani care a murit în chinuri la maternitate, face declarații cutremurătoare. Ce le-a spus celor trei copii pe care îi crește singur
Cancan.ro
Mihai Morar a ajuns pe mâna medicilor! Și el e pe perfuzii: „Am căzut, dar…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adevărul despre moartea soților Ceaușescu. Cine a decis să fie judecat și împușcat pe loc (VIDEO)
StirileBZI
Românii vor primi până la 4.000 de euro pe lună! Unde se dau aceste salarii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Trei tineri au pierit după ce mașina în care se aflau a fost zdrobită. Tragedia s-a petrecut în Brașov
substantial.ro
PSD se retrage din discuțiile pentru formarea guvernului, acuzat de fostul premier Cioloș
MediaFlux
NICUȘOR DAN contrazice USR și PSD! CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noi dușmani amenință pădurile României