Autoritățile de mediu din România sunt îngrijorate că eliminarea controalelor la frontierele interne ale Uniunii Europene va oferi o mai mare libertate de mișcare transportatorilor, dar și o oportunitate pentru infractori de a introduce ilegal cantități mari de deșeuri în țară, după 1 ianuarie 2025.
Această schimbare ar putea accentua o problemă deja existentă, în condițiile în care, în 2023, Garda Națională de Mediu a împiedicat importul a peste 20.000 de tone de deșeuri. În primele 10 luni ale anului 2024, autoritățile au respins 400 de transporturi de deșeuri, care aduceau 5.000 de tone de gunoaie. Vama Borș 2 și Nădlac 2 sunt punctele cele mai frecventate, unde au fost întoarse camioane încărcate cu deșeuri, inclusiv echipamente electrice și electronice, textile, anvelope sau chiar mașini second-hand.
„Controlul la frontieră nu va mai avea loc și atunci trebuie să ne concentrăm eforturile pe controalele în interiorul frontierei, în interiorul țării”, a precizat Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu
Deși legislația română permite doar importul de deșeuri care pot fi valorificate, realitatea este că, adesea, acestea ajung amestecate. După ce sunt sortate, resturile care nu pot fi reutilizate sunt de multe ori abandonate în mediu, pe câmpuri sau în locuri necontrolate, afectând sănătatea oamenilor și ecosistemul.
La ora actuală, peste 100 de dosare penale au fost deschise pentru transporturile ilegale de deșeuri, iar Garda de Mediu colaborează cu diverse instituții pentru a combate aceste practici. Totuși, autoritățile se tem că eliminarea controalelor la frontiere va duce și la o creștere a altor infracțiuni, precum traficul de droguri sau comerțul ilegal cu animale.
„Am avut o primă ședință de lucru la nivelul Ministerului Afacerilor Interne cu instituțiile direct interesate, adică GNM, Poliția de Frontieră, Autoritatea Vamală etc., care, împreună, elaborăm o strategie comună pentru a ne adapta la partea mai puțin îmbucurătoare”, a mai spus Andrei Corlan.
Pentru a combate aceste riscuri, Garda de Mediu utilizează tehnologii avansate, precum șapte scannere performante, care permit identificarea conținutului transporturilor fără a fi necesar controlul fizic al fiecărui vehicul. În plus, firmele care importă deșeuri pentru reciclare sunt obligate să raporteze aceste cantități în Registrul ROAFM, pentru a asigura trasabilitatea acestora.
Autoritățile române sunt conștiente de provocările care vor apărea după aderarea la Spațiul Schengen și lucrează la soluții pentru a întări controalele interne și a preveni activitățile ilegale.