Recent, un lanț de magazine din Franța a prelungit termenul de valabilitate a nu mai puţin de 500 de produse alimentare de marcă proprie şi a eliminat complet termenul de valabilitate pentru zahăr şi sare. Iar România vine din urmă la acest capitol, mulţi producători demarând deja demersuri în acest sens.
Institutul de Cercetări Alimentare din București a primit deja cereri pentru modificarea termenului de valabilitate din partea unor producători de panificație, lactate și semipreparate.
”Acolo unde s-au luat echipamente noi, acolo unde sunt fabrici noi, putem vorbi de o prelungire vizibilă a termenului de valabilitate. Am avut situații, de pildă, pentru sendvișurile acestea care vin gata ambalate la o dublare a termenului de valabilitate. S-a ajuns, dacă nu mă înșel, la 30 de zile”, explică Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, pentru PRO TV.
După analize de laborator minuţioase în urma cărora s-a putut garanta siguranţa alimentară, termenul de valabilitate a fost extins, în Franţa, pentru o gama variată de produse: cu până la 6 luni pentru paste, orez și linte roșie, până la o lună pentru laptele și smântâna UHT și pentru cârnații uscați, până la 3 săptămâni pentru unt, 20 de zile pentru slănină și 10 zile pentru brânza proaspătă de vaci.
Pentru zahăr şi sare, termenul de valabilitate a fost eliminat complet.
În orice caz, indiferent de ce scrie pe etichetă, consumatorilor li se recomandă să acorde atenţie unor aspecte precum aspect, miros și gust.
Pe de altă parte, Comisia Europeană încurajează eliminarea de pe etichetele produselor alimentare a expresiei ”a se consuma, de preferință, înainte de data de”, formulare care i-ar determina pe consumatori să arunce alimentele din precauție la data menționată, deși produsele sunt încă valabile.
Măsura este menită să prevină risipa alimentară, care a atins cote alarmante.