Cele două Camere ale noului Parlament, ales în urma scrutinului din 1 decembrie, s-au întrunit vineri, de la ora 14,00, în şedinţe separate de deschidere a legislaturii 2024 – 2028, la convocarea preşedintelui Klaus Iohannis. Şedinţele au fost prezidate de deputatul, respectiv senatorul cu cel mai mare număr de mandate parlamentare exercitate, în calitate de preşedinte senior, asistat de cei mai tineri patru deputaţi sau senatori, în calitate de secretari.
Un număr de 465 de parlamentari – 331 de deputaţi şi 134 de senatori – vor activa în noul Legislativ, în următorii patru ani, şapte partide având reprezentanţi în cele două Camere.
Conform AEP, situaţia mandatelor obţinute de formaţiunile politice şi organizaţiile minorităţilor naţionale, grupate pe gen, este următoarea:
* Partidul Social Democrat a obţinut 122 de mandate (36 la Senat şi 86 la Camera Deputaţilor) – 93 bărbaţi şi 29 sunt femei;
* Alianţa pentru Unirea Românilor va avea 91 de mandate (28 la Senat şi 63 la Camera Deputaţilor) – 71 bărbaţi şi 20 femei;
* Partidul Naţional Liberal a obţinut 71 de mandate (22 la Senat şi 49 la Camera Deputaţilor) – 62 bărbaţi şi 9 femei;
* Uniunea Salvaţi România va avea 59 de mandate (19 la Senat şi 40 la Camera Deputaţilor) – 45 bărbaţi şi 14 femei;
* Partidul S.O.S. România a obţinut 40 de mandate (12 la Senat şi 28 la Camera Deputaţilor) – 27 bărbaţi şi 13 femei;
* Uniunea Democrată Maghiară din România va avea 32 de mandate (10 la Senat şi 22 la Camera Deputaţilor) – 27 bărbaţi şi 5 femei;
* Partidul Oamenilor Tineri a obţinut 31 de mandate (7 la Senat şi 24 la Camera Deputaţilor) – 21 bărbaţi şi 10 femei.
Organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale au obţinut 19 mandate la Camera Deputaţilor, dintre care 18 bărbaţi şi o femeie.
Citește și: Care este noua propunere de premier a partidului AUR. Numele i-a luat pe toți prin surprindere
Odată cu convocarea Parlamentului, continuă negocierile pentru formarea noului Guvern. Joi, PSD a anunțat că se retrage în Opoziție, dar că va noul Guvern de dreapta. Potrivit surselor Antena3.ro, liderii partidelor care discută formarea unui Cabinet, au fost sunați inclusiv de președintele Klaus Iohannis care le-a cerut să se așeze din nou la masa negocierilor.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avut, joi, mai multe discuţii cu Marcel Ciolacu, în încercarea de a-l convinge să se întoarcă la masa negocierilor pentru viitorul guvern, au declarat pentru Antena3.ro surse oficiale. Şi preşedintele PNL, Ilie Bolojan, s-a dus la Palatul Victoria, pentru a discuta cu liderul PSD, care a cerut scuze de la prim-vicepreședintele PNL, Ciprian Ciucu. Ulterior, acesta a transmis un mesaj în care își retrăgea jignirile la adresa PSD, iar în ședința de seară de la PNL i s-a cerut demisia din funcția de prim-vicepreședinte pentru că a pus în pericol formarea coaliției.
Reuniți în ședință, și liderii USR ar fi decis că nu vor într-un guvern minoritar, dar că își mențin cele 8 condiții pentru intrarea la guvernare.
Surse politice spun că reluarea discuțiilor între PSD, PNL și UDMR ar putea duce la învestirea unui guvern până de Crăciun. Va fi un guvern fără USR, condus de un premier din partea PSD, cel mai probabil Marcel Ciolacu. Liderul PNL, Ilie Bolojan ar urma să fie vicepremier sau președinte al Senatului, iar Sorin Grindeanu președintele Camerei Deputaților. Kelemen Hunor nu va face parte din guvern, potrivit surselor citate.
Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a respins vineri posibilitatea reluării negocierilor de guvernare cu USR, subliniind că este greu să construiești o coaliție cu un partid care critică constant PSD și PNL și a menționat că până la această oră social-democrații nu și-au schimbat opțiunea de a vota învestirea unui guvern de dreapta fără să participe în acesta.
„Cine a spus că PSD s-a răzgândit? A spus cineva că s-a răzgândit? Președintele partidului a anunțat că ne retragem, în mod sigur dânsul va anunța dacă ne schimbăm punctul de vedere”, a spus Grindeanu, vineri, la Parlament.
La întrebarea dacă liderii de filiale PSD din teritoriu au cerut ca partidul să revină la masa negocierilor, Grindeanu a răspuns „nu”.
Revenirea la negocierile în trei întoarce partidele la discuția inițială despre un Executiv cu 16 ministere în care PSD va avea 8 ministere, PNL 5 și UDMR 3.
Pentru a fi învestit guvernul, coaliția are nevoie de 234 de voturi. PSD – PNL- UDMR și Minoritățile au 246 de voturi, fără USR, adică cu 12 voturi mai mult decât cele necesare.