Pensiile au crescut, în medie, cu 40% la 1 septembrie, după ce au fost recalculate 4.800.000 de pensii. În același timp, sunt mii de noi dosare de pensii care trebuie puse în plată.
Din păcate, doar noile dosare depuse în septembrie au început să fie soluționate, iar pensionarii au luat prima pensie. Mai există decizii de recalculare care nu au fost trimise pensionarilor pentru că volumul de muncă a fost foarte mare. Pensionarii care NU au primit deciziile de recalculare NU iau pensia mărită, ci tot pe aceea de la nivelul lunii august. Când vor primi deciziile vor lua și diferențele de pensie restante.
Motivul acestor întârzieri este același: volumul foarte mare de muncă, numărul mic de angajați de la Casele de Pensii.
Mica Recalculare este în pericol să fie întârziată pentru că sunt milioane de dosare care trebuie recalculate. Reamintim că pensionarii pot depune adeverințe cu veniturile nepermanente la Casele de pensii până la 31 martie. Pe baza acestor documente se va face o nouă recalculare.
Guvernul vrea să dea un imbold procesului de recalculare și de eliberare a noilor dosare de pensie și a anunțat că va angaja 1.100 de persoane la Casele de Pensii.
„Prin acest act normativ, se modifică unele prevederi legislative în vederea implementării serviciilor electronice avansate pentru sistemul național de pensii, în vederea recalculării pensiilor din sistemul public.
În acest sens, până la data de 1 martie 2025, schema de personal a Casei Naţionale de Pensii Publice și caselor teritoriale de pensii, va fi suplimentată cu 1.000 de posturi, urmând să ajungă la 4.175 posturi. De asemenea, tot în vederea recalculării pensiilor, vor fi preluate posturile de la cabinetele teritoriale de expertiză medicală, în număr de 299, în subordinea Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (INEMRCM).
Măsura este luată în contextul în care toate dosarele de pensii recalculate vor fi preluate de casele teritoriale de pensii până pe 1 martie 2025”, se arată în document.Pensionarii din sistemul public de pensii care au contribuit la bugetul de asigurări sociale înainte de 01.04.2001 și au adeverințe cu sporuri nepermanente (orele suplimentare, primele în bani, acord global și cel de al 13-lea salariul) și nevalorificate depuse la dosarul de pensie, vor fi luate în calcul, dacă îndeplinesc conditiile de legalitate, la data intrării în vigoare a Legii nr.360/2023 și se vor recalcula din oficiu, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.
Adeverințele privind veniturile suplimentare care au fost valorificate în temeiul hotărârilor judecătorești definitive nu mai pot fi redepuse la dosarul de pensie, în vederea recalculării pensiei în temeiul Legii nr.360/2023.